Index-ügy: aggódik a magyar média helyzete miatt az Európai Bizottság alelnöke

A Politico szerint Vera Jourová főleg az Index miatt aggódik, ahol több újságíró is felmondott, attól tartva, ahogy írták, hogy a cég már nem független.

Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke úgy véli: nem szabad engedni, hogy a gazdasági nyomás politikai nyomásgyakorlást eredményezzen. Jourová hozzátette: ki fogják vizsgálni a 400 kormányközeli médiumot tömörítő KESMA, vagyis Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány esetét is. Mint mondta: nagyon komolyan veszik a magyar esetet – írja az atv.hu az amerikai lap nyomán.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda azt közölte a Politicóval, hogy nem nyilvánít véleményt a médiapiaccal kapcsolatos ügyekben.

Vera Jourová már július elején aggodalmát fejezte ki az Indexnél zajló zavaros folyamatok miatt. Mint írta: „Nem szabad megengedni, hogy a gazdasági nyomás politikai nyomásgyakorlást eredményezzen.

A demokrácia nem működik szabad és független média nélkül. Aggodalommal kísérem figyelemmel az Index helyzetének alakulását. Szeretném szolidaritásomról biztosítani az Index dolgozóit, akik nagyon nehéz körülmények között végzik a munkájukat.”

Az Indexnél azután kezdődtek el a felmondások, hogy szerdán Bodolai László, az Index Zrt.-t tulajdonló alapítvány vezetője és egyben a zrt. igazgatóságának elnöke kirúgta az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot.

Bodolai közleményében tudatta: Az „Index.hu Zrt. igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését. (…) A főszerkesztői pozíció jelenleg betöltetlen marad, ennek betöltéséről az igazgatóság később határoz.”

UPDATE: Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek – írja a lap. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint ötven munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását.

Péntek estére a Momentum tüntetést is szervezett, ahol a sajtószabadság miatt vonulnak utcára a demonstrálók – írja a tévé hírportálja.

Ismét elmarasztalták Magyarországot a médiahelyzet miatt

Az IPI szerint 2010 óta a magyar kormány szisztematikusan leépítette a független magyar médiát.