Ismét elmarasztalták Magyarországot a médiahelyzet miatt

Az IPI szerint 2010 óta a magyar kormány szisztematikusan leépítette a független magyar médiát.

A Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) jelentése szerint az elmúlt kilenc évben a kormány eltorzította a médiapiacot és megosztotta az újságíróközösséget. Az Intézet szerint a magyar államnak nagyobb a hatalma a sajtó felett, mint bármelyik más EU tagállamban.

A jelentést egy konferencia előzte meg, amelyre több magyar újság képviselőit valamint civil szervezetek tagjait is meghívták. Az IPI delegációja Magyarországon találkozott Kovács Zoltán kormányszóvivővel éppúgy, mint Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel.

Az IPI ajánlásai szerint az Európai Uniónak több pénzt kellene adnia a magyar független médiának és nyomozást kellene indítania, hogy a magyar kormány megfelelően használja-e a médiára költött uniós pénzeket.

A legutóbbi Freedom House jelentésben, amely a világ országainak szabadságát méri, Magyarország  csak a „részben szabad” besorolást kapta, vagyis 70 pontot a 100-ból. Érdekes adat, hogy a Freedom House szerint India szabadabb ország, mint Magyarország mert ők 75 ponttal büszkélkedhetnek.

Az ellenzéki parlamenti frakciók élesen bírálták kedden, hogy csak a kormánypárt által támogatott jelöltek kerülhetnek be a médiatanácsba.

Az ellenzék közös sajtótájékoztatóján Brenner Koloman (Jobbik) a demokrácia megcsúfolásának nevezte, hogy az illetékes eseti bizottság hétfőn ismét csak „fideszes” tagokat jelölt a testületbe. A frakcióvezető-helyettes azt mondta, az ellenzéki képviselőcsoportok azt tartanák szükségesnek, hogy az ötfős médiaanácsba legalább két ellenzéki tagot válasszanak.

Gurmai Zita (MSZP) azt mondta, hogy idén júniusban a kormány egy salátatörvényben olyan jogosultságokat adott a médiatanácsnak, amiket „akár Vlagyimir Putyin is megirigyelhetne”.

Civil szervezetek képviselőivel találkozott az amerikai külügyminiszter

„A találkozóval kiemelt figyelmet kaptak a jogállamisággal kapcsolatos aggályok és a civilek helyzete” – olvasható a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében.