Iráni hadgyakorlat amerikai hadihajó-utánzattal

Az iráni Forradalmi Gárda hadgyakorlatot tartott egy amerikai repülőgéphordozó utánzatával a Hormuzi-szorosban az Egyesült Államok és Irán közötti megnövekedett feszültségek közepette.

Az állami televízió keddi közlése szerint az iráni katonák előbb rakétát lőttek ki helikopterről a hajóra, majd kommandós egységeket engedtek le a fedélzetére a Nagy Próféta 14 fedőnevű manőver keretében. Más felvételeken a repülőgéphordozó-utánzat körül köröző iráni rohamcsónakokat lehetett látni.

Az iráni csapatok légvédelmi gyakorlatot is tartottak egy drónra tüzelve Bandar-Abbász tengerparti város térségében. Egyebek között vállról indítható és járművekre szerelt rakétaindítókat is bevetettek, illetve rohamcsónakokról is kilőttek rakétákat.

Búváregységek lyukat robbantottak a hajótesten a vízvonal felett.

„A gárda nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat fog bevetni, amelyek képesek a nagy hatósugarú agresszor vízfelszíni célpontjainak eltalálására”

– jelentette ki Abbász Nilforusan, a gárda műveleti parancsnok-helyettese a sepahnews.com hírportál szerint.

No Title

Iran moved their „fake” U.S aircraft carrier into the Strait of Hormuz, likely meaning they will use it for live fire drills. The mock carrier is about 50% too small to resemble a real Nimitz, and had to be pulled into the strait by a tugboat.Read more: https://t.co/EMssIYJbnW pic.twitter.com/89XO8qU6YO

Megfigyelők szerint ez arra utalhat, hogy megismétlődhet ami 2015-ben történt, amikor elsüllyesztettek egy másik repülőgéphordozó-utánzatot.

A coloradói Maxar Technologies vállalat egy műholdas felvételt kiértékelve közölte, hogy az amerikai Nimitz osztályú repülőgéphordozó utánzata a hajóorrban, illetve a fedélzetén lévő több „harci repülőgépben” szenvedett károkat.

Az igazi Nimitz – a hajóosztály névadója a múlt hétvégén érkezett a közel-keleti vizekre az Indiai-óceánról, hogy leváltsa az Arab-tenger térségében eddig szolgálatot teljesítő Dwight D. Eisenhower repülőgéphordozót.

A negyven éve egymással ellenséges Washington és Teherán között ismét fokozódott a feszültség azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut.

Tovább romlott a viszonyuk január elején, miután egy amerikai légicsapás végzett Kászem Szulejmáni tábornokkal, a gárda befolyásos külföldi műveleti főnökével, néhány napra rá pedig Irán rakétacsapásokat mért az amerikaiak iraki támaszpontjaira.

A kétoldalú viszály veszélyt jelent a hajózás biztonságára a Perzsa-öbölben és az öböl egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde halad át. Tavaly emellett több tengeri incidens is történt a fontos hajózási útvonalon.

Irán szerint Washington „terrorcselekményt” követett el

Az amerikai légierő egyik F-15-ös vadászgépe megközelített egy iráni utasszállítót Szíria légtere fölött.