Iráni hadgyakorlat amerikai hadihajó-utánzattal

Az iráni Forradalmi Gárda hadgyakorlatot tartott egy amerikai repülőgéphordozó utánzatával a Hormuzi-szorosban az Egyesült Államok és Irán közötti megnövekedett feszültségek közepette.

Az állami televízió keddi közlése szerint az iráni katonák előbb rakétát lőttek ki helikopterről a hajóra, majd kommandós egységeket engedtek le a fedélzetére a Nagy Próféta 14 fedőnevű manőver keretében. Más felvételeken a repülőgéphordozó-utánzat körül köröző iráni rohamcsónakokat lehetett látni.

Az iráni csapatok légvédelmi gyakorlatot is tartottak egy drónra tüzelve Bandar-Abbász tengerparti város térségében. Egyebek között vállról indítható és járművekre szerelt rakétaindítókat is bevetettek, illetve rohamcsónakokról is kilőttek rakétákat.

Búváregységek lyukat robbantottak a hajótesten a vízvonal felett.

„A gárda nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat fog bevetni, amelyek képesek a nagy hatósugarú agresszor vízfelszíni célpontjainak eltalálására”

– jelentette ki Abbász Nilforusan, a gárda műveleti parancsnok-helyettese a sepahnews.com hírportál szerint.

Missile Defense Advocacy Alliance on Twitter: „Iran moved their „fake” U.S aircraft carrier into the Strait of Hormuz, likely meaning they will use it for live fire drills. The mock carrier is about 50% too small to resemble a real Nimitz, and had to be pulled into the strait by a tugboat.Read more: https://t.co/EMssIYJbnW pic.twitter.com/89XO8qU6YO / Twitter”

Iran moved their „fake” U.S aircraft carrier into the Strait of Hormuz, likely meaning they will use it for live fire drills. The mock carrier is about 50% too small to resemble a real Nimitz, and had to be pulled into the strait by a tugboat.Read more: https://t.co/EMssIYJbnW pic.twitter.com/89XO8qU6YO

Megfigyelők szerint ez arra utalhat, hogy megismétlődhet ami 2015-ben történt, amikor elsüllyesztettek egy másik repülőgéphordozó-utánzatot.

A coloradói Maxar Technologies vállalat egy műholdas felvételt kiértékelve közölte, hogy az amerikai Nimitz osztályú repülőgéphordozó utánzata a hajóorrban, illetve a fedélzetén lévő több „harci repülőgépben” szenvedett károkat.

Az igazi Nimitz – a hajóosztály névadója a múlt hétvégén érkezett a közel-keleti vizekre az Indiai-óceánról, hogy leváltsa az Arab-tenger térségében eddig szolgálatot teljesítő Dwight D. Eisenhower repülőgéphordozót.

A negyven éve egymással ellenséges Washington és Teherán között ismét fokozódott a feszültség azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut.

Tovább romlott a viszonyuk január elején, miután egy amerikai légicsapás végzett Kászem Szulejmáni tábornokkal, a gárda befolyásos külföldi műveleti főnökével, néhány napra rá pedig Irán rakétacsapásokat mért az amerikaiak iraki támaszpontjaira.

A kétoldalú viszály veszélyt jelent a hajózás biztonságára a Perzsa-öbölben és az öböl egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde halad át. Tavaly emellett több tengeri incidens is történt a fontos hajózási útvonalon.

Irán szerint Washington „terrorcselekményt” követett el

Az amerikai légierő egyik F-15-ös vadászgépe megközelített egy iráni utasszállítót Szíria légtere fölött.