Irán szerint Washington „terrorcselekményt” követett el

Súlyos veszélyhelyzetet teremtett Washington az iráni külügyminiszter pénteki Twitter-üzenete szerint, amelyet azt követően tett közzé, hogy az Egyesült Államok légierejének egyik F-15-ös vadászgépe megközelített egy iráni utasszállítót Szíria légtere fölött.

„Az Egyesült Államok megzavar egy menetrend szerint repülő civil utasszállítót – és veszélybe sodorja az utasok életét – állítólag a saját megszálló erői védelmében. Meg kell állítani ezeket a törvénytelenségeket, mielőtt katasztrófa történik” – jelentette ki Mohammed Dzsavád Zaríf.

Mohammad Eszlami, az infrastruktúráért felelős iráni miniszter terrorcselekménynek minősítette a csütörtöki incidenst, és bejelentette: Teherán az ügyben hivatalosan is panaszt tesz a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnél (ICAO).

Az amerikai hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) elismerte az akciót, hozzátéve, hogy gépük „vizuális ellenőrzés céljából” közelítette meg a gépet. Lara Dzsunejdi, Haszan Róháni elnök jogi ügyekért felelős alelnöke mindazonáltal úgy vélte, ez a magyarázat nem meggyőző.

A Centcom csütörtök esti közleménye szerint az F-15-ös pilótája biztonságos távolságból, körülbelül ezer méterről vette szemügyre a gépet, és azonosítás után rögtön eltávolodott tőle. A szakszerű megfigyelést a nemzetközi szabályok betartása mellett végezték el – hangsúlyozta a parancsnokság.

Az ügyről a SANA szíriai állami hírügynökség is beszámolt, hozzátéve, hogy a művelet következtében az iráni repülőgép hirtelen veszített repülési magasságából, ami miatt több utas megsérült. A Mahan Air magánkézben lévő iráni légitársaság Teheránból Bejrútba tartó járata végül folytatta útját, és biztonságosan földet ért a libanoni fővárosban.

Irán az incidens után Izraelt gyanúsította.

A polgári repülőgépek lehetőség szerint elkerülik Szíria légterét, amelyet a helyi légierő mellett Oroszország, a nemzetközi koalíció és időnként Izrael katonai gépei is használnak. A közel-keleti országban 2011 óta háború dúl.

Újabb titokzatos detonáció Iránban: most egy erőmű robbant fel

Ez alkalommal az iszfaháni erőműben történt detonáció, amely egyébként nincs messze a natanzi nukleáris létesítménytől.