A Világbank 30 millió dolláros koronasegélyt nyújt a palesztinoknak

30 millió dolláros támogatást nyújt a Világbank a COVID-19 által sújtott palesztin gazdaság megsegítésére. A Világbank adatai szerint mintegy 68 ezer palesztin háztartást érintett súlyosan a járvány- írja a The Jerusalem Post.

A támogatás nagyobbik része, 20 millió dollár azoknak a családoknak jut majd, akik eddig is kaptak támogatást a bank ún. készpénz-átutalási projektjének keretén belül. 21400 ilyen család van, akik az elmúlt időkben nélkülözni voltak kénytelen mindenféle támogatást, a vírus okozta sürgősségi intézkedések miatt.

További 8 millió dollár jut majd munkahelyek teremtésére, melyhez nonprofit szervezetek is segítséget nyújtanak. Ezen munkahelyek felét, legalábbis a tervek szerint, kifejezetten nőknek szánják.

„A COVID-19 járvány korábban soha nem látott kihívás elé állítja a világot, aminek számos, a társadalmat sújtó gazdasági következménye van” – mondta Kanthan Shankar, a Világbank gázai és ciszjordániai területekért felelős vezetője.

A szakember hozzátette, „a társadalom védelme a Világbank első számú prioritása, főként, hogy ilyen mértékben nőtt a szegénység és a munkanélküliség. Ez az új program ezeket a negatív gazdasági hatásokat igyekszik csökkenteni.”

Friederike Uta Rother, a Világbank társadalomvédelemért felelős szakértője hozzátette: „a pénzügyi segítség és a munkahelyteremtés együttes nyújtása egyszerre biztosítja az emberhez méltó életet és ösztönzi a COVID-19 miatt megtorpant befektetéseket.”

Európai pénzek is segítik a palesztin terrorizmust

Az átláthatóság hiányának az lett az eredménye, hogy a békére és az emberi jogokra szánt pénzt uszításra és démonizálásra használják.

Nem ez a Világbank első, palesztinok megsegítésére irányzott segélye a koronavírus-járvány alatt.

Idén áprilisban 5,8 millió dollárral segítették a palesztinok COVID-19 elleni küzdelmét, az összeget főként orvosi és a védekezéshez szükséges eszközök beszerzésére szánta a szervezet.

Ezt megelőzően, márciusban szintén a Világbank juttatott 800 ezer dollár gyorssegélyt a palesztin egészségügyi minisztérium megsegítésére a járvány elleni küzdelemben.

A Világbank június elején közzétett becslése szerint a palesztin gazdaság akár 11 százalékos csökkenést is elszenvedhet a járvány miatt.

Szintén a pénzügyi világszervezet közlése alapján állapítható meg, hogy a palesztin gazdaság növekedése 2018-ról 2019-re is mindösszesen 1 százalékos volt, ez az egyébként is kifejezetten lassú növekedés fordulhat negatív irányba, akár 7,6-11 százalékos mértékben.

Kanthan Shankar elmondta: „a Palesztin Hatóság gyorsan és hatékonyan járt el a járvány kezelésének kérdésében, azonban az elmúlt évek támogatásainak visszaesése és az egyébként is nehezedő gazdasági körülmények miatt a vezetésnek szüksége van külső segítségre ahhoz, hogy megvédje az emberek megélhetését.”

A Palesztin Hatóság szigorú intézkedéseket hozott a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, melynek következtében 13125 megfertőződést regisztráltak, az elhalálozottak száma pedig mindössze 79.

A vírus kitörése előtt a palesztinok mintegy negyede szegénységben élt, a Világbank becslése szerint ez az arány mostanra akár 35-40 százalékra is növekedhetett, Gázában pedig akár 70 százalékos is lehet. A járvány előtti gazdasági helyzet egyik oka, hogy a Hamászhoz képest „mérsékeltebbnek” tartott Fatah által vezetett Palesztin Hatóság (PA) folyamatosan dollármilliókat költ sebesült terroristák („mártírok”) megjutalmazására, illetve lelőtt terroristák családjainak kárpótlásra.

Mint arról tavaly beszámoltunk, a PA gazdaságát felbecsülő világbanki jelentés szerint a hatóság komoly likviditási gondokkal küszködik, de hallgat a csődközeli helyzet egyik legfontosabb okáról.

Terroristák megsegítése miatt van csődközelben a Palesztin Hatóság

A PA csak 2018-ban dollármilliókat költött sebesült terroristák megjutalmazására, illetve lelőtt terroristák családjainak kárpótlásra.