286 kivégzett zsidóra leltek egy ukrán pincében

A holokauszt ideje alatt, gázkamrában elpusztított gyermekek és nők holttesteire találhattak rá a közelmúltban a szomszéd országban.

A sokkoló hírt a The Jerusalem Post is közölte KGB-s hírszerzési dokumentumokra és visszaemlékezők beszámolóira alapozva készített cikkek szemléjéből.

A 286 áldozatra egy Sataniv nevű nyugat-ukrán város piactere alatt, egy régi ház alagsorában leltek rá. 

Feltételezések szerint az áldozatokat 1942-ben végezték ki a nácik, akik tettükhöz cyklon-B gázt használhattak. A többségében nők és gyermekek a most megtalált helyszín melletti másik két alagsori pincében veszíthették életüket.

A holttesteket a háború végén megtalálták, de nem szállították el onnan, és semmilyen jelét nem tüntették fel annak, hogy ott tömeggyilkosság történt.

— hívja fel a figyelmet a cikk.

Emberi maradványokat találtak egy romániai zsidó tömegsír közelében

A régészek egy 2010-ben feltárt tömegsír közelében bukkantak rá a holttestekre az észak-kelet romániai Popracaniban. 

Pár évre rá a föld felszíne alatt felejtett holttestekhez vezető lejáratot egy romos ház maradványai betakarták. Így tehát eltűnt a pincelejárat. Helyi zsidó közösségek is tudtak a mészárlásról, és hosszú évekig harcoltak azért, hogy megszerezhessék a pincehelyiség feletti rendelkezési jogot.

A feltárásokat tavaly kezdték el, és folyamatosan hozták a felszínre az áldozatok földi maradványait. Találtak egy mezüzát is, amiből feltételezhető, hogy a lerombolt ház valamikor szintén egy zsidó családé lehetett.

A megtalált holttesteket a közösség mai tagjai, méltó gyászszertartás keretében a város ősi zsidó temetőjében fogják eltemetni. 

Sataniv városa arról is nevezetes, hogy számos kiemelkedő úttörőt adott a háború előtt és alatt formálódó új zsidó nemzetállamnak: a Haskalah mozgalomnak például innen származnak olyan kiválóságai, mint Isaac Satanow, Menachem Mendel Lefin vagy Alexander b. Zevi Margaliot — írja a lap.

Sataniv a hasszidizmus egyik fontos központja is volt a XVIII. századtól kezdve. 1897-ben a település 64 százaléka volt zsidó, mintegy 3000 ember. A lakosok 1919-ben tapasztalhatták meg elsőként az ukrán nacionalisták pogromjait, amik után jelentősen csökkent a település lélekszáma.

A náci seregek 1941 nyarán érkeztek meg a városba, ahol megkezdték a közösségek szisztematikus ellehetetlenítését. 1942 májusában terelték össze a föld alatti térben a most fellelt áldozatokat, akikkel brutális kegyetlenséggel végeztek. A városban mintegy 800 zsidót öltek meg a holokauszt idején.