Emberi maradványokat találtak egy romániai zsidó tömegsír közelében

A régészek egy 2010-ben feltárt tömegsír közelében bukkantak rá a holttestekre az észak-kelet romániai Popracaniban. 

Román ügyészek jelentették be a felfedezést. Az emberi maradványokat egy olyan tömegsír közelében fedezték fel, ahová hivatalosan 36 meggyilkolt testét dobták be – számolt be az Arutz7.

Román katonák felügyelik az ukrán zsidók deportálását, Forrás: Wikipedia commons, by Bundesarchiv

Most lehetséges, hogy újabb tömegsírra bukkantak ugyanabban a városban.

A történészek csapatát az Elie Wiesel Intézet támogatja, amely a Holokauszt dokumentációjával foglalkozik.

Adrian Cioflanca történész vezette a 2010-ben felfedezett tömegsír feltárását, amely során 36 testet exhumáltak köztük 12 gyerekét. A történész elmondta, hogy a túlélők több, mint 100 áldozatról számoltak be így sejteni lehetett, hogy újabb holttesteket fognak találni.

Bár a román vezetés sokáig tagadta a Holokausztban való bűnösséget, 2014-ben katonai ügyészek megállapították, hogy a popracani-i mészárlást román csapatok követték el. A nyomozást azonban lezárták mondván már 1948-ban ellettek ítélve a gyilkosok.

Még Elie Wiesel vezette azt a bizottságot, ami feltárta az Iasi pogromot.  A észak-keleten elhelyezkedő városban és környékén 15 ezer zsidót mészároltak le románok a háború alatti pogrom során.

Wiesel csapatának kutatása azt állapította meg, hogy a Románia által ellenőrzött területeken 280 ezer román és 380 ezer ukrán zsidót gyilkoltak meg.