Letakarják a a Hagia Sophia keresztény mozaikjait, amíg a muszlimok bent imádkoznak

Az első muzulmán nagyimát jövőhét pénteken tartják az egykori ortodox bazilikában.

Jelképes látogatást tett vasárnap Recep Tayyip Erdogan török államfő Isztambulban a Hagia Sophia egykori ortodox bazilikában, amelynek mecsetté alakításáról nemrég beszámoltunk.

Az MTI szerint Erdogan azért érkezett a helyszínre, hogy megtekintse az épület belsejében megkezdett átalakítási munkálatokat.

Recep Tayyip Erdogan török államfő Isztambulban a Hagia Sophia egykori ortodox bazilikában. Kép: MTI/EPA

Múlt héten a török legfelsőbb közigazgatási bíróság semmisnek minősítette azt az 1934-es minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia múzeummá alakításáról szólt. Erdogan pedig rövid időn belül rendeletet adott ki az újbóli mecsetté alakításra. A rendelettel az épület irányítása a török vallásügyi hivatalhoz került.

A Hagia Sophiában jövő pénteken tartják az első nagy közös imát, amelyre ötszáz embert várnak. Egyelőre nem tudni, hogy a török elnök is jelen lesz-e.

Az egykori ortodox bazilika belsejét díszítő keresztény ikonokat és mozaikokat letakarják majd az ima idejére — derül ki a Jerusalem Post írásából.

A török vezetés hangsúlyozza, hogy az épület mindenki, keresztények és muzulmánok előtt is nyitva marad. Ezentúl azonban a Hagia Sophiába belépőknek le kell majd venni a cipőjüket, elválasztják a férfiaknak és nőknek fenntartott tereket, és a nőknek le kell fedni a fejüket.

Ahogy írtunk róla, az épület feletti döntés kapcsán többen aggodalmukat fejezték ki: Ferenc pápa fájdalmának adott hangot, az athéni vezetés pedig múlt héten szankciókat helyezett kilátásba Törökországgal szemben.