Újra mecset lesz a Hagia Szophia

Törvénytelennek nyilvánította a török bíróság azt az 1934-es döntést, amelynek értelmében múzeummá alakították a Bizánci Birodalom egykori büszkeségét, az isztambuli Hagia Szophiát.

Az egykori keresztény bazilika 1453-ban került török uralom alá, amikor a terjeszkedő Oszmán Birodalom Hódító Mehmet szultánnal az élén elfoglalta az akkor még Konstantinápolynak nevezett várost.

A szimbólumokra nagy hangsúlyt fektető iszlám vallás hívei számára óriási fegyvertény volt az akkori keresztény világ egyik legfontosabb központjának a meghódítása.

A pravoszláv keresztény Hagia Szophiát később mecsetté alakították át, de 1934-ben az atatürki világi reformoknak megfelelően múzeumot rendeztek be az épületben.  Az isztambuli múzeum az egyik leglátogatottabb nevezetessége volt Törökországnak.

A török bíróság ezt most érvénytelennek nyilvánította, és úgy döntött, hogy az UNESCO világörökség részét képező nevezetesség muszlim mecsetként nyithatja meg újra a kapuit.

Ezzel teljesült Recep Tayyip Erdogan török államfő vágya, aki 2003 óta iszlamista fordulatot hajtott végre pártja, az Igazság és Fejlődés élén, amely szintén iszlamista gyökerekkel rendelkezik.

A Hagia Szophia mecsetté alakítása ellen korábban tiltakozott az isztambuli pártriárka, Franciaország, Görögország és az Egyesült Államok is, de orosz pravoszláv vallási vezetők is szóvá tették, hogy a várható változások következtében veszélybe kerülnek a világhírű templom mozaikjai.

Erdogan a bírálatokat a török belügyekbe történő beavatkozásnak titulálta.

Update:Recep Tayyip Erdogan török elnök rendeletet adott ki a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítására vonatkozóan, egy órával azt követően, hogy a török legfelsőbb közigazgatási bíróság a nemzetközi felszólítás ellenére semmisnek minősítette az épület múzeummá alakításáról szóló korábbi minisztertanácsi döntést. Erdogan a szöveget hivatalos Twitter-fiókján is közzétette. A rendelettel a világörökséghez tartozó isztambuli épület irányítása a török vallásügyi hivatalhoz került.

Aggódik az orosz pravoszláv egyház amiatt, hogy mecsetté alakítják a Hagia Szophiát

Elsősorban az egykori bazilikában található bizánci mozaikok miatt aggódnak, melyeket az iszlám előírások miatt várhatóan megint bevakolnak.