Aggódik az orosz pravoszláv egyház amiatt, hogy mecsetté alakítják a Hagia Szophiát

Az orosz pravoszláv egyház vezetőit elsősorban a Hagia Szophiában található bizánci mozaikok állagának megőrzése aggasztja, ami szerintük veszélybe kerül, ha a török terveknek megfelelően ismét mecset lesz a bizánci építésű egykori keresztény bazilikában — írja a Jerusalem Post.

Hillarion, Kelet-Amerika és New York metropolitája szerint ha a török hatóságok „meghozzák a döntést (arról, hogy mecsetté alakítják az isztambuli múzeumot), az nagy szomorúsággal tölti majd el a pravoszláv keresztényeket szerte a világon.

A Hagia Szophia összkeresztény szent hely”.

A metropolita hozzátette, hogy „a mozaikok csoda, hogy megmaradtak, miután bevakolták őket. Csak nemrég fedezték fel őket. Mi lesz a sorsa ezeknek a mozaikoknak, ha az épületet újból mecsetté alakítják át? A török kormány miért nem tartja tiszteletben keresztények millióinak az érzéseit, főleg a több millió pravoszláv hívőét?”

Az átalakításra vonatkozó javaslatot beterjesztő török szervezet ügyvédje szerint

„a török népre nézve fájdalmas és sértő, hogy az Hagia Szophia immár 86 éve múzeum.

Ez a mecset… a Hódító Mehmet szultán személyes tulajdona” – utalt Selami Karaman arra a török szultánra, aki 1453-ban elfoglalta az akkor még Konstantinápolyként ismert várost, a mai Isztambult, véget vetve ezzel az ezer éves bizánci uralomnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök tavaly márciusban vetette fel, hogy az egykori keresztény templomot alakítsák át mecsetnek.

Törökország: múzeumból mecsetté alakítják a Hagia Sophiát

Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt, majd 1935-ben múzeummá nyilvánították.

A török bíróság a múlt héten kezdte el az ügy tárgyalását, és azt ígérte, hogy 15 napon belül döntést hoz.

Az Hagia Szophia az egyik leglátogatottabb nevezetesség Törökországban, évente mintegy 30 millió érdeklődőt fogad. 1935-ig mecsetként funkcionált. Az Atatürk által megalapított modern, szekuláris Törökország vezetése ekkor döntött úgy, hogy múzeumot alakítanak ki az épületben.

Az Hagia Szophiában található mozaikok a X-XI. században keletkeztek. Miután a bazilika muszlim fennhatóság alá került, bevakolták őket, az iszlám ugyanis tiltja az emberi és állati alakábrázolást.

A mozaikokat az 1930-as években fedezték fel újra amerikai régészek.