Törökország: múzeumból mecsetté alakítják a Hagia Sophiát

Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt, majd 1935-ben múzeummá nyilvánították.

Recep Tayyip Erdogan szerda késő este az A Haber török kormányközeli hírtelevíziónak adott interjújában úgy fogalmazott:

„a török nemzet évek óta azután sóvárog, hogy a Hagia Sophia dzsámi legyen.”

Továbbá ez egyben a muzulmán világ elvárása is — tette hozzá a török elnök, aki szerint nagyon nagy hiba volt annak idején múzeummá alakítani a Hagia Sophiát.

Az isztambuli épületet gyakran a világ nyolcadik csodájának is nevezik, és az épület története máig sokat mesél. A Hagia Sophiát jelenlegi formájában 537-ben szentelték fel, és csaknem ezer évig szolgált a Konstantinápolyi Patriarchátus székhelyeként — emlékeztet az Index.

A IV. keresztes hadjárat idején, 1204-ben katolikus nyugati „keresztesek” fosztották ki, majd Hódító Mehmed Konstantinápoly 1453-as elfoglalásával mecsetté alakította át, de csak 120 évvel később alakították át az iszlámra jellemző épületegyüttessé.

A Hagia Szophia ekkor vált az iszlám keresztény világ felett aratott győzelmének szimbólumává, de a múltban

az épületet mindig tisztelettel kezelték a szultánok.

Továbbá nevét is megtartották, csak törökösen Ayasofya-nak kezdték nevezni.

Az Oszmán Birodalom bukását követően Kemál Atatürk a szekularizáció nevében megtiltotta az imádságot a Hagia Sophiában, amit 1935-ben múzeummá nyilvánítottak.

Isztambul polgármestereként Erdogan egyszer már előállt ötletével, de a kilencvenes években még óriási volt az ellenállás felvetésével szemben, hiszen sokak számára a Hagia Sophia egyben a szekuláris török köztársaság jelképének is számított.

A kritikus hangokkal szemben az elnök azzal érvelt, hogy

„amikor a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet támadták, akkor senki nem emelte fel a szavát a pusztítás ellen.”

Erdogan bejelentése szerint az átalakítására a Törökországban március 31-re kitűzött helyhatósági választásokat követően kerülhet sor majd — derül ki az MTI írásából.