Megnyílt a Heller Ágnes emlékpark Balatonfüreden

Hozzátartozók, barátok, tisztelők, közéleti személyiségek, valamint több nagykövet is részt vett vasárnap délelőtt a balatonfüredi régi zsidótemetőben rendezett megemlékezésen, amelyen az egy éve elhunyt Heller Ágnes filozófusra, a Balaton és a város szerelmesére emlékeztek – olvasható a Zsidó Kiválóságok Háza Facebook oldalán.

Az évforduló alkalmából egy emlékkövet állítottak magánkezdeményezésből.

Dr. Olti Ferenc, a kezdeményezés szervezője emlékekkel átszőtt beszédében úgy fogalmazott, hogy a temetőben látható sziklán, ami a Tamás-hegyi murvabányából származik, sokszor ültek Heller Ágnessel hosszan beszélgetve az életről és a nagy kérdésekről.

– Nem szomorú, hanem egy mosolygós, családias eseményre gyűltünk össze

– hangsúlyozta Olti Ferenc. Szólt arról, hogy Heller Ágnes megkerülhetetlen volt az etika, az esztétika, a történet és kultúrfilozófia, valamint a filozófiai antropológia kérdéseit illetően minden fontos szakmai körben. A rendezvényen bejátszottak egy Heller Ágnessel 2006-ban készített interjút, amiben arról beszélt, számára milyen sokat jelent a Balaton és Balatonfüred.

Pascale Andréani, a Francia Köztársaság nagykövete Emmanuel Macron francia köztársasági elnök szavait tolmácsolta, illetve a filozófussal kapcsolatos személyes élményeiről beszélt.

– Hangja és tekintete nagyon hiányozni fog nekünk, de a szikrázó intelligenciája és rendíthetetlen szabadságszeretete továbbra is közöttünk fog élni

– idézte az elnök szavait.

Az eseményen Johannes Haindl a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete hangsúlyozta, hogy a kompromisszummentes, intellektuális őszinteség emelte ki Heller Ágnest, ami a gondolkodásmódját egészen különleges módon autentikussá és hitelessé tette.

Heller Ágnes emlékpark nyílik Balatonfüreden

Ezzel párhuzamosan a filozófus halálának első évfordulója alkalmából egy emlékkövet is felállítanak a balatonfüredi zsidó temetőben.

Izrael Állam nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman emlékbeszédében idézte Heller Ágnes szavait, ami szerint a szabadság felelősséggel jár, nem csak magunkért, családunkért, környezetünkért, hanem felelősségteljesnek kell lennünk az emberiségért is. Hozzátette, hogy erősen hitt benne, hogy a szabadság nem csak az egyéni, hanem mindenkinek jár.

Heller Ágnes éppen ma egy éve, 90 éves korában 2019. július 19-én hunyt el.

A magyar filozófia 20. századi történetének meghatározó, nemzetközileg elismert alakja volt, de közéleti szerepvállalása is országosan ismertté tette. Élete utolsó interjúját a Neokohn-nak adta.