Iráni elnök: 25 millió iráni fertőződhetett meg

Irán 25 millió lakosa fertőződhetett meg a koronavírussal, és további 35 millióan vannak kitéve ennek a kockázatnak – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök szombaton annak indoklásául, hogy az iszlám köztársaságban ismételten szigorú járványügyi intézkedéseket vezetnek be.

Az MTI szerint televíziós beszédében Róháni a hivatalosnál nagyságrendekkel magasabb számokat említett. A csaknem 80 milliós Iránban eddig ugyanis a hatósági adatok szerint 271 ezer 606 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 13 979-en elhunytak a kórban. Csak az utóbbi 24 órában 188 halálesetet jelentettek.

Az államfői hivatal szerint Róháni az egészségügyi minisztérium tudományos kutatásért felelős tárcavezető-helyettesének jelentésére hivatkozott, amely „egy becsült forgatókönyvet” tartalmazott.

„Becsléseink szerint eddig 25 millió iráni fertőződött meg a vírussal, és csaknem 14 ezren veszítették el drága életüket” – hangsúlyozta Róháni. „Fennáll a lehetősége, hogy további 30-35 millió ember lehet veszélyben” – tette hozzá.

Az elnök szerint több mint 200 ezren kerültek kórházba, és az egészségügyi minisztérium szerint ez a szám megkétszereződhet az elkövetkező hónapokban.
A hatóságok szombattól egyhetes korlátozásokat vezettek be Teheránban. Többek között betiltották a vallási és kulturális rendezvényeket, bezáratták az iskolákat, kávézókat, fedett uszodákat, állatkerteket és szórakoztató központokat.

Az ország délnyugati részén található Huzisztán tartomány 22 településén vasárnaptól háromnapos karantént rendelnek el. Vesztegzár alá helyezik Behbahán városát is, ahol csütörtökön a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták fel a gazdasági nehézségek miatt tüntetők tömegét.

Koronavírus: így fertőzte meg Irán a Közel-Keletet

Egyre több vezető követel valós adatokat a perzsa államtól, ahol az egészségügyi miniszter-helyettes élő adásban lett rosszul, majd pozitív tesztet találtak nála.