Magyar siker: elsőként kapott glatt kóser pecsétet a csengelei libamáj

A magyar kóser vágóhíd termékét az Izraeli Főrabbinátus látta el pecsétjével, így mostantól exportálni is lehet a kiváló minőségű, ízletes terméket Izraelbe.

Most először kapott glatt kóser pecsétet a libamáj — írta a Jewish News Syndicate. Maga Szimcha Weiss, a főrabbinátus tagja látogatott el tavaly Magyarországra két libaügyi szakértő, Roei Ginon és Ari Z. Zivotofszky professzor társaságában, hogy megnézzék a Köves Slomó rabbi által vezetett EMIH-Magyar Zsidó Szövetség égisze alatt üzemeltetett vágóhidat Csengelén.

A küldöttség feladata az volt, hogy közelről megszemlélje a libatömés folyamatát.

Miután visszatértek Izraelbe, felállítottak egy bizottságot, amely programot fejlesztett ki abból a célból, hogy végre glatt kóser igazolással ellátott libamájat lehessen importálni Izraelbe.

Hétfőn a tanács jóváhagyta a bizottság ajánlásait.

Mindmostanáig a csengelei az első és egyben egyetlen kóser vágóhíd, amely glatt kóser oklevelet kapott a libamájra.

Az Izraeli Főrabbinátus által összeállított lista alapján a libamájat importáló cégeknek több új követelménynek is eleget kell majd tenniük. Kikötés lesz például az, hogy ugyanazon a telepen kell nevelni és tömni a libákat.

A dokumentum azt is meghatározza, milyen élelemmel kell táplálni a libákat annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a veszélye a nyelőcső-sérülésnek.

A kukoricaszemeket például úgy kell előkészíteni, hogy ne legyen semmiféle éles kiszögellés rajtuk, sőt egyetlen egész szem se legyen a táplálékban.

Azt is kikötötték, hogy olyan szilikon csövön keresztül kell a tömést végezni, amelynek nincsen semmilyen éles pontja.

Az új szabályozás alapján természetesen lesznek olyan felügyelők, akik szemlét hajthatnak majd végre a telepen a tömés alatt, és szorosan figyelemmel kísérik a folyamatot.

A vágóhidat emellett mesgiách, vagyis professzionális kósersági megfigyelő is rendszeresen ellenőrizheti.

Magyar zsidók látják el kóser hússal Európát

Több tízezer csomaggal segítik majd többek között a francia, angol, német és osztrák zsidó közösségeket.