Magyar zsidók látják el kóser hússal Európát

Több tízezer csomaggal segítik majd többek között a francia, angol, német és osztrák zsidó közösségeket is, enyhítve a bezárt kóser mészárszékek miatt fellépő hiányt. 

Az egyre súlyosabb kóserhús-hiányra való tekintettel a magyar zsidó közösség bejelentette, hogy az európai zsidóság segítségére siet.

A hiány főként a kóser vágóhidak bezárásának és a kóser vágás betiltásának köszönhető több európai országban. Ahogy egyre csökken a húsellátás, sok közösségben megnövekedett a kereslet, tekintve, hogy a családok nem csak egy-két napra, hanem hosszabb távra terveznek. Angliában mintegy 20%-kal növekedett meg a kóser hús iránti kereslet.

Sok európai vágóhíddal ellentétben, ahol a sehitát időnként nem kóser módszerrel végzik, a magyar vágóhídon egész évben csak kóser vágás folyik. Mostanáig az izraeli és francia piacok számára szállítottak libamájat, a hiány miatt azonban most ráállnak a baromfivágásra, több tízezer madarat feldolgozva naponta.

A kóser vágást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) végzi a mehadrin és az általános kósersági felügyelet alatt.

“Sokat hallunk és olvasunk Anglia és Franciaország nagyszerű közösségeihez tartozó testvéreink nehéz helyzetéről. Egész évben ezek a nagy közösségek gondoskodnak rólunk kóser termékeink fogyasztásáról. Most rajtunk a sor, hogy gondoskodjunk róluk” — nyilatkozta Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Koronavírus ide vagy oda, feltartózhatatlanul közeledik Pészach ünnepe

Megyeri A. Jonatán írása a macesz körüli dilemmákról.