Trump megvonta Hongkong különleges státusát

Az amerikai elnök megvonta Hongkong különleges státusát, hogy – szavaival élve – felelősségre vonja Kínát az egykori brit gyarmat elleni agresszív tevékenysége miatt.

Trump az elnöki rendelet keddi aláírásával véget vetett a különleges gazdasági bánásmódnak, amelyet a város eddig élvezett. Az amerikai elnök hangsúlyozta: a továbbiakban Hongkongot ugyanúgy kezelik, mint Kína többi részét.

„Nincs több rendkívüli privilégium, különleges gazdasági bánásmód, és véget ért az érzékeny technológiák exportja”

– húzta alá sajtótájékoztatóján Trump.

Megjegyezte: az új elnöki rendelet értelmében egy olyan személy sem férhet hozzá amerikai vagyonhoz, akinek köze van a hongkongi demokratikus folyamatok vagy intézmények aláásásához.

A rendelet egyben utasította a tisztségviselőket, hogy töröljék el a Hongkongba irányuló exportra vonatkozó mentességeket, és vessenek véget a hongkongi útlevéllel rendelkezők különleges bánásmódjának.

Véres kezű biztonsági főnököt küld Kína Hongkongba

Az új nemzetbiztonsági törvény szigorúan bünteti az „elszakadásra, felforgatásra” irányuló tevékenységet, amiért életfogytiglani börtön is járhat.

Emellett az elnök aláírt egy törvényt, amely büntetést helyez kilátásba a Kína által hozott új nemzetbiztonsági törvényt betartó kínai tisztségviselőkkel üzletelő bankok számára.

Utóbbi miatt a kínai külügyminisztérium szerdán válaszlépéseket ígért.

„Hongkong ügyei tisztán kínai belügyek, és egyetlen külföldi országnak sincs joga beavatkozni”

— figyelmeztetett a pekingi külügyi tárca.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő elmondta, hogy a washingtoni kormány további szankciókra készül kínai tisztségviselőkkel és intézményekkel szemben, amelyek között utazási tilalmak és pénzügyi büntető intézkedések is szerepelhetnek. Erről pontosabbat egyelőre nem tudni.

Az Egyesült Államok azért bünteti Kínát, mert június 30-án elfogadott és azonnal életbe léptetett egy új nemzetbiztonsági törvényt, amelyet Hongkongra szabottan dolgoztak ki. A jogszabály tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy az tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát, és valódi célja a város demokráciapárti mozgalmának megfékezése. Pártolói szerint a jogszabály stabilizálhatja a helyzetet Hongkongban, ahol az elmúlt évben folyamatosak voltak a kormányellenes tüntetések.

Elemzők úgy vélik, hogy az Egyesült Államok öngólt lőhet Hongkong különleges státusának megvonásával. Hivatalos adatok szerint tavaly 26,1 milliárd dollárral (több mint 8117 milliárd forinttal) az amerikai-hongkongi export-import jelentette az Egyesült Államok kétoldalú árukereskedelmének legnagyobb bevételi forrását. A washingtoni külügyminisztérium szerint 85 ezer amerikai állampolgár élt a városban 2018-ban, és több mint 1300 amerikai vállalat tevékenykedett ott, köztük csaknem minden nagyobb amerikai pénzügyi cég. Hongkong egyben jelentős megrendelői piac az amerikai jogi és könyvelői szolgáltatások számára.

Kína vízumkorlátozásokkal sújt amerikai tisztségviselőket Hongkong miatt

Válaszul arra, hogy az amerikai külügyminiszter szintén vízumkorlátozásokkal sújtotta a hongkongi szabadságjogok megcsonkításáért felelősnek tartott kínai tisztviselőket.