Baleset: Hajók kaptak lángra egy iráni atomerőmű közelében

Legalább hét hajó kigyulladt a dél-iráni Busehr kikötőjében – jelentette szerdán a Tasnim iráni hírügynökség.

A városban orosz segítséggel épített atomerőmű működik.

A szerdai tűzeset a legutóbbi a június óta az iráni nukleáris és ipari létesítmények körül történt rejtélyes incidensek sorában – írta a Reuters brit hírügynökség.

A hírügynökség jelentése szerint károkról egyelőre nem érkeztek jelentések.

Június vége óta több robbanás és tűzeset történt iráni katonai, nukleáris és ipari létesítmények közelében. Július 2-án a Natanzban működő földalatti atomlétesítményben csaptak fel a lángok.

Natanz az iráni urándúsító program legfontosabb létesítménye.

Teherán szerint az urándúsítás kizárólag békés célokat szolgál.

Nyugati hírszerző szervek és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint Iránnak összehangolt, titkos atomfegyver-programja volt, amelyet 2003-ban leállított. Teherán tagadja, hogy valaha is atomfegyverre kívánt volna szert tenni.

Újabb titokzatos incidensek iráni üzemekben

Az iráni polgári védelem vezetője válaszcsapást helyezett kilátásba, bármely ország állt is a titokzatos támadások hátterében.

Az iráni hatóságok július 3-án közölték, hogy

megállapították az urándúsítóban keletkezett tűz okát, de később fogják közölni.

Egyes iráni vezetők szerint feltehetően kibertámadás történt, és figyelmeztettek, hogy Irán bármilyen elkövető ország ellen megtorló intézkedéseket hoz.

Július elején az egyik írásában az IRNA hivatalos iráni hírügynökség arról írt, hogy a szabotázsakciók mögött olyan ellenségek állhatnak, mint Izrael vagy az Egyesült Államok, majd rövidesen felhagyott a közvetlen vádaskodással.

Az izraeli védelmi miniszter július 5-én kijelentette, hogy nem feltétlenül az országa áll a titokzatos iráni incidensek mögött.

Két hét alatt hét támadás: csődöt mondtak az iráni titkosszolgálatok

Valaki szinte tetszése szerint támadja az iráni nukleáris létesítményeket, a hagyományos fegyverzetet és a Forradalmi Gárdához tartozó objektumokat.