Gyászolók tömege búcsúztatta Bálint gazdát

Kedden vettek végső búcsút Bálint György kertészmérnöktől, az ország Bálint gazdájától, aki a múlt hónapban hunyt el 100 évesen.

Kedden délelőtt sok százan mentek el a budapesti Fiumei úti sírkertbe, hogy utolsó útjára kísérjék Bálint Györgyöt, aki 101. születésnapja előtt pár héttel, június 21-én hunyt el – írja a Blikk.

A Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, egykori országgyűlési képviselő és holokauszt-túlélő Magyarország egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő állampolgára volt.

„Hűség a hazához, hűség a termőföldhöz” ezekkel a szavakkal kezdődött búcsúztatója. A több száz gyászoló között számos közéleti szereplő és politikus is ott volt. Bálint György tisztelői a gyászoló családdal együtt búcsúztak az ország kertészétől a Fiumei sírkert ravatalozójában.

Elhunyt Bálint Gazda

A holokauszttúlélő legendás magyar kertészmérnök, akit az egész ország a szívébe zárt, 100 évesen távozott az élők sorából.

Hófehér virágok százaival érkeztek a szertartásra az emberek.

„Boldog ember volt, ami nem azt jelenti, hogy nem voltak nehézségei, de sohasem látta a rosszat, még az ellenfeleiben sem” – idézi az egyik család által felkért búcsúztató beszédét a lap.

Bálint György gazdálkodó hagyományokkal rendelkező zsidó családban született 1919. július 28-án. 1941-ben kertészmérnöki oklevelet szerzett a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián.

1942-ben behívták munkaszolgálatra, majd a mauthauseni, később pedig a gunskircheni koncentrációs táborba került. A holokauszt során egy testvére kivételével az egész családját kiirtották.

A kommunista hatalomátvétel után internálással fenyegették és elvették a földjét, de ezzel együtt sosem tudták megtörni a magyar föld iránti hűségét. Televíziós agrártudományi műsoroknak köszönhetően vált országosan ismertté és népszerűvé.

Gazdag élete utolsó éveiben Facebook-oldala és weboldala segített a kiskertek tulajdonosainak eligazodni a növények világában, oldalait rengetegen keresték fel, ha tanácsra volt szükség.

Beszántani a vidék és a város közötti különbséget — bemutatták Bálint György életrajzi könyvét

Hatalmas érdeklődés mellett mutatták Bánó András újságíró könyvét a „nemzet kertészéről”, a százéves Bálint György kertészmérnökről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.