Canberra nem tudja garantálni a tartózkodási engedélyt minden, Ausztráliában élő hongkonginak

Az ausztrál kormány nem tudja garantálni, hogy a területén élő hongkongiak mindegyike állandó tartózkodási engedélyt kap – jelentette be vasárnap Alan Tudge, Ausztrália bevándorlási ügyekért felelős ügyvezető minisztere.

„Mindenkinek lehetősége van állandó tartózkodási engedélyért folyamodni, de ha komoly biztonsági kételyek merülnek fel valakivel kapcsolatban, vissza fogjuk küldeni” – szögezte le Tudge az ABC ausztrál műsorszolgáltatónak adott interjújában.

A miniszter azt mondta, hogy az Ausztráliában élő hongkongiak menedékkérelmet nyújthatnak be, amennyiben bizonyítani tudják, hogy Hongkongban üldöztetésnek lennének kitéve. Hozzátette, hogy eddig már 137 ilyen kérelmet nyújtottak be.

Scott Morrison ausztrál kormányfő csütörtökön jelentette be, hogy Ausztrália hatályon kívül helyezte kiadatási egyezményét Hongkonggal az új kínai nemzetbiztonsági törvény miatt, valamint öt évvel meghosszabbította a területén élő hongkongiak vízumát.

E hosszabbítás körülbelül tízezer hongkongit érint.

Ausztrália hatályon kívül helyezte kiadatási egyezményét Hongkonggal

Emellett öt évvel meghosszabbította a területén élő hongkongiak vízumát.

A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvényt Hongkongra szabottan dolgozták ki. A jogszabály a jogsértések négy kategóriájaként a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy a szabályozás tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát.

Ausztrália és legfontosabb kereskedelmi partnere, Kína között feszült a viszony azóta, hogy a canberrai kormány független vizsgálatot követelt a koronavírus eredetének felderítése érdekében. Peking válaszul kémkedéssel és a kínaiak hátrányos megkülönböztetésével vádolta meg Ausztráliát, és figyelmeztetést adott ki az országba készülő kínai diákoknak és turistáknak. Kína emellett kereskedelmi szankciókkal sújtott egyes ausztrál termékeket, és kábítószer-kereskedelem miatt halálra ítélt egy ausztrál állampolgárt.

Boris Johnson brit állampolgársággal kecsegteti a kínai harapófogóba került hongkongiakat

Jelenleg 350 ezer hongkonginak van brit tengerentúli útlevele, és további 2,5 millió hongkongi jogosult a megszerzésére.