Ausztrália hatályon kívül helyezte kiadatási egyezményét Hongkonggal

Ausztrália hatályon kívül helyezte kiadatási egyezményét Hongkonggal az új kínai nemzetbiztonsági törvény miatt, valamint öt évvel meghosszabbította a területén élő hongkongiak vízumát – jelentette be Scott Morrison ausztrál kormányfő csütörtökön.

A hosszabbítás körülbelül tízezer hongkongit érint.

Morrison hozzátette, hogy a tanulmányi vagy ideiglenes munkaügyi vízummal rendelkezőknek is lehetősége van az állandó tartózkodási engedély megszerzésére. A vitatott törvény miatt veszélyeztetett hongkongiaknak pedig rendkívüli vízumot biztosítanak. Az intézkedésekről az illetékes hongkongi és kínai hatóságokat is értesítették.

Az ausztrál miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy az új kínai nemzetbiztonsági törvény alapvetően megváltoztatta a jogi környezetet. Morrison szerint a jogszabály aláássa az „egy ország, két rendszer” elvét, Hongkong alaptörvényét és a britek távozásával a városnak biztosított széles körű önrendelkezési jogokat.

Véres kezű biztonsági főnököt küld Kína Hongkongba

Az új nemzetbiztonsági törvény szigorúan bünteti az „elszakadásra, felforgatásra” irányuló tevékenységet, amiért életfogytiglani börtön is járhat.

Nem Ausztrália volt az első, amely felmondta a Hongkonggal kötött kiadatási megállapodását. A sort Kanada nyitotta meg múlt pénteken, amely egyúttal felszámolta a katonailag érzékeny árucikkek hongkongi exportját.

Új-Zéland csütörtökön bejelentette, hogy felülvizsgálja kapcsolatát Hongkonggal, beleértve kiadatási egyezményét, a stratégiai termékek exportját és az utazási figyelmeztetéseket.

A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvényt Hongkongra szabottan dolgozták ki. A jogszabály a jogsértések négy kategóriájaként a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát.

Ausztrália és legfontosabb kereskedelmi partnere, Kína között feszült a viszony azóta, hogy a canberrai kormány független vizsgálatot követelt a koronavírus eredetének felderítése érdekében. Peking válaszul kémkedéssel és a kínaiak hátrányos megkülönböztetésével vádolta meg Ausztráliát, és figyelmeztetést adott ki az országba készülő kínai diákoknak és turistáknak. Kína emellett kereskedelmi szankciókkal sújtott egyes ausztrál termékeket, és kábítószer-kereskedelem miatt halálra ítélt egy ausztrál állampolgárt.