„A Black Lives Matter honlapja az antiszemitizmus súlyos bűnébe esett”

Alan Dershowitz már 2016-ban felhívta a figyelmet arra, hogy a Black Lives Matter mozgalom honlapja „apartheid államnak” titulálja Izraelt, amely „népirtást követ el a palesztin nép ellen”. A neves amerikai jogászprofesszor már akkor követelte a poszt eltávolítását — mostanáig hiába.

Amint azt a jogtudós a The Algemeiner amerikai zsidó lapban írja: az ominózus bejegyzés továbbra is megtalálható a BLM honlapján. A csoport hívei szerint ugyanis a fent említett kritika nem antiszemita, hanem csupán anticionista. A jogászprofesszor egy tanári praxisából származó példával szemlélteti, hogy miért nincs igaza a BLM-nek.

Mint Dershowitz írja: ötvenéves pályafutása alatt gyakran használt „hipotetikus eseteket” annak érdekében, hogy mélyebben lehessen elemezni egy adott problémát, ezért aztán a következő feltételezést ajánlja megfontolásra:

Képzeljék csak el — írja a jogászprofesszor –, hogy a világon csak egyetlen fekete afrikai nemzet van. Egy olyan nemzet, amelyet jobbára egykori rabszolgák alkotnak. Azt is képzeljék el — folytatja Dershowitz –, hogy ennek az egyedüli fekete nemzetnek jó a környezetvédelemmel, a homoszexuálisokkal kapcsolatos politikája, és jól meg tudja magát védeni a többségében fehér országoktól.

Azonban más nemzetekhez hasonlóan ez az ország sem mentes a hibáktól.

Képzeljék tehát azt is el — folytatja Dershowitz –, hogy nemes célokra törekvő amerikai és nemzetközi szervezetek mindig egyedül csak ezt a fekete országot pécézik ki. Például egy környezetvédelmi csoport, vagy egy homoszexuális jogvédő csoport a honlapján bírálja saját hazája politikáját, a nemzetközi közösségből azonban kizárólag csak Izraelt emeli ki és nevezi környezetszennyezőnek, illetve homofóbnak.

Antiliberális kultúrharc: Amerika végveszélyben

Az egalitárius, radikális baloldali mozgalmak alapvetően formálnák át a kultúrát, a demokráciát, az amerikai nemzeteszmét. Gyenge Dániel írása.

Habozna-e bárki is fekete-ellenes rasszizmus által motivált szélsőségességnek nevezni az egyedüli fekete ország kipécézését?

Ha ez a helyzet, akkor mi a különbség, amikor a BLM kipécézi a zsidó nép egyedüli nemzetállamát azért, hogy kizárólag azt ítélje el alaptalanul? Nem ugyanolyan rossz-e vallási alapon kettős mércét alkalmazni, mint faji alapon? — teszi fel a költői kérdéseket Dershowitz.

A neves jogász szerint Izrael bírálata nem csak jogos, hanem kívánatos is, ám csak akkor, ha a világ többi országához viszonyítva egységes mércével történik. Ha valaki kizárólag csak a zsidó nép nemzetállamát ítéli el egy olyan világban, ahol jóval nagyobb jogsértők vannak, azt semmilyen morális elv nem igazolja.

Dershowitz szerint mindez tisztán és egyszerűen antiszemitizmus. Mint a jogászprofesszor írja: a BLM honlapja az antiszemitizmus súlyos bűnébe esett.

Az ismert jogász szerint ha a BLM nem törli antiszemita platformját, akkor rendes emberek nem támogathatják a szervezetet. Ez azonban tragédia lenne, mivel a BLM egyébként sok jót tesz, de a jó cselekedeteik nem igazolják a rosszakat.

Dershowitz úgy látja, hogy manapság minden eddiginél fontosabb zéró toleranciát hirdetni a fanatizmussal, beleértve az antiszemitizmussal szemben, még akkor is, ha olyan szervezeteknél, illetve embereknél tapasztalható, akik egyébként sok jót tesznek.

Roger Waters kirohanása a „zsidó milliárdos” és a cionizmus ellen

A Pink Floyd egykori frontembere évek óta BDS támogatója, és rendszeresen tesz gyűlölködő megjegyzéseket Izraellel szemben.

Mint a professzor írja: az a mozgalom, amely Thomas Jefferson, George Washington, Andrew Jackson, Kolombusz, sőt Abraham Lincoln szobrait eltávolítja, mivel ezek a személyek szélsőséges tetteket hajtottak végre és szélsőséges gondolatokat támogattak, azt tanítja a számunkra, hogy nem nézhetjük el a mai jótevők fanatizmusát.

Dershowitz ezért újfent felszólítja a BLM vezetőit arra, hogy töröljék a zsidó állam antiszemita és hamis elítéléséről szóló posztokat.

Ha erre nem hajlandóak, akkor mindazoknak, akik mélységesen aggódnak a fekete életekért, de egyúttal az is érdekli őket, hogy véget vessenek az antiszemitizmusnak, más szervezeteket kell támogatniuk, amelyek a faji igazságosság mellett nem támogatják az antiszemitizmust is.

Mint arról a Neokohn is beszámolt, a rasszizmusellenes tüntetéshullám paradox módon nem mentes az antiszemita incidensektől. Egy hete például egy harvardi diák által szervezett washingtoni megmozduláson a fekete és palesztin jogokért tüntetők „gyerekgyilkosnak” nevezték Izraelt felidézve a középkori vérvádakat.

Egy amerikai palesztinpárti szervezet pedig azt terjesztette, hogy Izraelben képzik ki a rasszista amerikai rendőröket.

Mint ahogyan arra a Jewish Journal című lapban Thane Rosenbaum korábban felhívta a figyelmet: a BLM mozgalom eredendően a rendszerszintű rasszizmus ellen szólal fel, de nem csupán egyetlen célja van. Támogatják ugyanis az Izrael elleni bojkott, befektetés-kivonást és szankciókat hirdető BDS mozgalmat is.

Rosenbaum szerint a zsidókra a BLM tagjai privilegizált fehérekként tekintenek, és megváltoztathatatlanul az „elnyomók” táborába helyezik őket. „A fehér bőrszín a szégyen új színe, a morális alsóbbrendűség stigmája” — írja Rosenbaum.

„Gyerekgyilkos Izrael!” — skandálták egy washingtoni tüntetésen

A demonstráció vezetője szerint a palesztin ügy „lényegében azonos a feketék polgárjogi követeléseivel.”