Roger Waters kirohanása a „zsidó milliárdos” és a cionizmus ellen

A Pink Floyd alapító-gitárosa számos alkalommal bizonyította már antiszemita és Izrael- ellenes nézeteit, legutóbb hétfőn vádolta meg a „zsidó milliárdos Sheldon Adelsont”, hogy „ő mozgatja az amerikai kormányt” – számol be az Algemeiner.

A Hamász terrorista szervezethez köthető Shehab News Agency hírügynökségnek nyilatkozva Waters azt mondta, Adelstein „bábként mozgatja Donald Trumpot és Mike Pompeot és hogyishívjákot… a nagykövetet, Greenbergnek hívják, azt hiszem” – minden bizonnyal David Friedman az Izraelbe delegált amerikai nagykövetre utalva.

Waters azt sem rejtette véka alá az interjúban, hogy szerinte Adelson „zsebében tartja Donald Trump kis p.csét.”

A 76 éves Las Vegas-i kaszinómágnás Adelsonról azt nyilatkozta Waters, hogy „egy szélsőjobbos fasiszta bigott, aki nem érti azt az alapvető elvet, hogy emberi lényeknek jogai is lehetnek.”

MEMRI on Twitter: „Musician Roger Waters on Hamas-Affiliated News Agency: Crazy Puppet Master Adelson Has Donald Trump’s Tiny Little Pr*ck in His Pocket; Israelis Teach U.S. Police How to Murder Blacks pic.twitter.com/0JUQuwsvhB / Twitter”

Musician Roger Waters on Hamas-Affiliated News Agency: Crazy Puppet Master Adelson Has Donald Trump’s Tiny Little Pr*ck in His Pocket; Israelis Teach U.S. Police How to Murder Blacks pic.twitter.com/0JUQuwsvhB

Ezzel szemben Waters azzal vádolta Adelsont, hogy „szemében csak a zsidó az igazi ember, és az egész világ őket kell szolgálja.”

A videóban egyébként azt is állította, hogy az a nyakra térdelő testtartás, amivel egy rendőr megölte George Floydot, az izraeli hadsereg (IDF), a „megszálló erők” technikája: „Izraeliek találták fel, hogy úgy ölnek meg embereket, hogy a nyakukra térdelnek.” Ők tanították meg az amerikai rendőröknek, hogyan kell feketéket ölni – közölte a zenész.

„A cionizmus egy ronda folt, amit el kell távolítanunk” – tette még hozzá.

Waters állításait számos kritika érte, többek közt a CNN hírtelevízió egyik bemondója, Jake Tapper részéről, aki a hírt azzal a felvezetéssel ismertette, hogy „Waters újabb antiszemita kirohanása.”

Az amerikai Rágalmazás Elleni Liga (ADL) vezetője, Jonathan Greenblatt hétfőn közzétett Twitter-üzenetében is elítéli Waters beszólását: „Waters azt állítja, hogy az amerikai kormányt egy zsidó milliárdos mozgatja, ő rángatja a szálakat. Régóta ismert anticionista, de legújabb kommentje új fejezetet nyitott az antiszemita retorikában.”

Greenblatt hozzátette, „az olyan vádak, hogy zsidó összeesküvés irányítja a világpolitikát klasszikus antiszemita toposzok, a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvei óta. Ez az intoleranciának egy olyan mértéke, melyet nem lehet tolerálni” – üzente az ADL vezetője.

A Pink Floyd egykori frontembere évek óta a zsidó állam ellen meghirdetett bojkottmozgalom (BDS) megszállott támogatója és rendszeresen tesz nyíltan gyűlölködő megjegyzéseket a zsidó állammal szemben.

Waters 2006-os ciszjordániai látogatásán radikalizálódott, akkor kezdte el a zsidó államot „kolonialistának” és „apartheid-államnak” nevezni, s azóta a világ számos BDS-fórumán fellépett. Legelőször akkor kapott komoly kritikát, amikor 2013-ban egy koncertjén egy disznó alakú lufit engedett el, amin Dávid-csillag és dollárjel volt.

A múltban egyik legjelentősebb szponzora, az American Express is megvonta tőle támogatását Izrael-ellenes retorikája miatt. Egyszer odáig ment, hogy a Tel-Avivban fellépő Bon Jovit azzal vádolta meg, hogy a „zsidó terroristákat” segíti. Ezentúl számos ismert zenészt és színészt próbált meg lebeszélni arról, hogy a zsidó államban fellépjenek — többnyire hiába.

Roger Waters Izrael-ellenes filmje miatt nyugtalankodnak az amerikai zsidók

A BDS-mozgalom egyik legaktívabb propagandistájának közreműködésével készült egy „dokumentumfilm”, amit Maryland államban terveznek bemutatni.