Roger Waters kirohanása a „zsidó milliárdos” és a cionizmus ellen

A Pink Floyd alapító-gitárosa számos alkalommal bizonyította már antiszemita és Izrael- ellenes nézeteit, legutóbb hétfőn vádolta meg a „zsidó milliárdos Sheldon Adelsont”, hogy „ő mozgatja az amerikai kormányt” – számol be az Algemeiner.

A Hamász terrorista szervezethez köthető Shehab News Agency hírügynökségnek nyilatkozva Waters azt mondta, Adelstein „bábként mozgatja Donald Trumpot és Mike Pompeot és hogyishívjákot… a nagykövetet, Greenbergnek hívják, azt hiszem” – minden bizonnyal David Friedman az Izraelbe delegált amerikai nagykövetre utalva.

Waters azt sem rejtette véka alá az interjúban, hogy szerinte Adelson „zsebében tartja Donald Trump kis p.csét.”

A 76 éves Las Vegas-i kaszinómágnás Adelsonról azt nyilatkozta Waters, hogy „egy szélsőjobbos fasiszta bigott, aki nem érti azt az alapvető elvet, hogy emberi lényeknek jogai is lehetnek.”

No Title

No Description

Ezzel szemben Waters azzal vádolta Adelsont, hogy „szemében csak a zsidó az igazi ember, és az egész világ őket kell szolgálja.”

A videóban egyébként azt is állította, hogy az a nyakra térdelő testtartás, amivel egy rendőr megölte George Floydot, az izraeli hadsereg (IDF), a „megszálló erők” technikája: „Izraeliek találták fel, hogy úgy ölnek meg embereket, hogy a nyakukra térdelnek.” Ők tanították meg az amerikai rendőröknek, hogyan kell feketéket ölni – közölte a zenész.

„A cionizmus egy ronda folt, amit el kell távolítanunk” – tette még hozzá.

Waters állításait számos kritika érte, többek közt a CNN hírtelevízió egyik bemondója, Jake Tapper részéről, aki a hírt azzal a felvezetéssel ismertette, hogy „Waters újabb antiszemita kirohanása.”

Az amerikai Rágalmazás Elleni Liga (ADL) vezetője, Jonathan Greenblatt hétfőn közzétett Twitter-üzenetében is elítéli Waters beszólását: „Waters azt állítja, hogy az amerikai kormányt egy zsidó milliárdos mozgatja, ő rángatja a szálakat. Régóta ismert anticionista, de legújabb kommentje új fejezetet nyitott az antiszemita retorikában.”

Greenblatt hozzátette, „az olyan vádak, hogy zsidó összeesküvés irányítja a világpolitikát klasszikus antiszemita toposzok, a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvei óta. Ez az intoleranciának egy olyan mértéke, melyet nem lehet tolerálni” – üzente az ADL vezetője.

A Pink Floyd egykori frontembere évek óta a zsidó állam ellen meghirdetett bojkottmozgalom (BDS) megszállott támogatója és rendszeresen tesz nyíltan gyűlölködő megjegyzéseket a zsidó állammal szemben.

Waters 2006-os ciszjordániai látogatásán radikalizálódott, akkor kezdte el a zsidó államot „kolonialistának” és „apartheid-államnak” nevezni, s azóta a világ számos BDS-fórumán fellépett. Legelőször akkor kapott komoly kritikát, amikor 2013-ban egy koncertjén egy disznó alakú lufit engedett el, amin Dávid-csillag és dollárjel volt.

A múltban egyik legjelentősebb szponzora, az American Express is megvonta tőle támogatását Izrael-ellenes retorikája miatt. Egyszer odáig ment, hogy a Tel-Avivban fellépő Bon Jovit azzal vádolta meg, hogy a „zsidó terroristákat” segíti. Ezentúl számos ismert zenészt és színészt próbált meg lebeszélni arról, hogy a zsidó államban fellépjenek — többnyire hiába.

Roger Waters Izrael-ellenes filmje miatt nyugtalankodnak az amerikai zsidók

A BDS-mozgalom egyik legaktívabb propagandistájának közreműködésével készült egy „dokumentumfilm”, amit Maryland államban terveznek bemutatni.