BDS: az izraeli kormány megviccelte Roger Waterst

Nem mindennapi vicc tárgyává vált a Pink Floyd egykori frontembere, aki évek óta a zsidó állam ellen meghirdetett bojkott megszállott támogatója.

„Hamarosan Tel Avivban koncertezik a Pink Floyd legendás sztárja” — jelent meg a hír április 1-jén az izraeli stratégiai ügyekért felelős minisztérium 4IL nevű Twitter oldalán. Ilyen hír természetesen elképzelhetetlen, ezért érthető, hogy Roger Waters, a világhírű együttes egykori frontembere heves kirohanással reagált a bejelentésre.

A férfi évek óta a BDS nevű Izrael-ellenes mozgalom elkötelezett aktivistája és rendszeresen tesz nyíltan gyűlölködő megjegyzéseket a zsidó állammal szemben.

A múltban egyik legjelentősebb szponzora, az American Express is megvonta tőle támogatását Izrael-ellenes retorikája miatt. Egyszer odáig ment, hogy a Tel-Avivban fellépő Bon Jovit azzal vádolta meg, hogy a „zsidó terroristákat” segíti. Ezentúl számos ismert zenészt és színészt próbált meg lebeszélni arról, hogy a zsidó államban fellépjenek — többnyire hiába.

Az izraeli 4IL oldal Twitter-bejegyzése (fotó: Twitter)

Roger Waters 2006-os ciszjordániai látogatásán radikalizálódott, akkor kezdte el a zsidó államot „kolonialistának” és „apartheid-államnak” nevezni, s azóta a világ számos BDS-fórumán fellépett.

Ahogy Waters belemerült a BDS-aktivitásába, úgy értelmezte át saját korábbi főművét is. Az 1979-es The Wall (A Fal) c. album eredetileg az egyén belső elidegenedéséről szólt, később már aktuálpolitikai színezetet igyekezett köríteni neki, és azt állította, hogy a mű az izraeliek palesztinokkal szembeni bánásmódjáról is szól.

Idén április 1-je alkalmából mégis egy ideig Izrael Twitter-megosztásaiban szerepelt. A számára kellemetlen helyzetet Waters tovább fokozta, amikor válaszul közzétett bejegyzésében „védtelen gyermekek, mentők és újságírók gyilkosainak” nevezte az izraelieket.

No Title

APRIL FOOLS DAY POST BY THE ISRAELI MINISTRY OF STRATEGIC AFFAIRS: „ROGER WATERS TO PLAY IN TEL AVIV 16th JULY 2019.” HO! FUCKING HO!EXCEPT THIS IS NO LAUGHING MATTER. THE MURDER OF UNARMED CHILDREN AND PARAMEDICS AND JOURNALISTS…Read more: https://t.co/yCaGhtosnD https://t.co/Xk3thRAuWD