BDS: az izraeli kormány megviccelte Roger Waterst

Nem mindennapi vicc tárgyává vált a Pink Floyd egykori frontembere, aki évek óta a zsidó állam ellen meghirdetett bojkott megszállott támogatója.

„Hamarosan Tel Avivban koncertezik a Pink Floyd legendás sztárja” — jelent meg a hír április 1-jén az izraeli stratégiai ügyekért felelős minisztérium 4IL nevű Twitter oldalán. Ilyen hír természetesen elképzelhetetlen, ezért érthető, hogy Roger Waters, a világhírű együttes egykori frontembere heves kirohanással reagált a bejelentésre.

A férfi évek óta a BDS nevű Izrael-ellenes mozgalom elkötelezett aktivistája és rendszeresen tesz nyíltan gyűlölködő megjegyzéseket a zsidó állammal szemben.

A múltban egyik legjelentősebb szponzora, az American Express is megvonta tőle támogatását Izrael-ellenes retorikája miatt. Egyszer odáig ment, hogy a Tel-Avivban fellépő Bon Jovit azzal vádolta meg, hogy a „zsidó terroristákat” segíti. Ezentúl számos ismert zenészt és színészt próbált meg lebeszélni arról, hogy a zsidó államban fellépjenek — többnyire hiába.

Az izraeli 4IL oldal Twitter-bejegyzése (fotó: Twitter)

Roger Waters 2006-os ciszjordániai látogatásán radikalizálódott, akkor kezdte el a zsidó államot „kolonialistának” és „apartheid-államnak” nevezni, s azóta a világ számos BDS-fórumán fellépett.

Ahogy Waters belemerült a BDS-aktivitásába, úgy értelmezte át saját korábbi főművét is. Az 1979-es The Wall (A Fal) c. album eredetileg az egyén belső elidegenedéséről szólt, később már aktuálpolitikai színezetet igyekezett köríteni neki, és azt állította, hogy a mű az izraeliek palesztinokkal szembeni bánásmódjáról is szól.

Idén április 1-je alkalmából mégis egy ideig Izrael Twitter-megosztásaiban szerepelt. A számára kellemetlen helyzetet Waters tovább fokozta, amikor válaszul közzétett bejegyzésében „védtelen gyermekek, mentők és újságírók gyilkosainak” nevezte az izraelieket.

Roger Waters on Twitter: „APRIL FOOLS DAY POST BY THE ISRAELI MINISTRY OF STRATEGIC AFFAIRS: „ROGER WATERS TO PLAY IN TEL AVIV 16th JULY 2019.” HO! FUCKING HO!EXCEPT THIS IS NO LAUGHING MATTER. THE MURDER OF UNARMED CHILDREN AND PARAMEDICS AND JOURNALISTS…Read more: https://t.co/yCaGhtosnD https://t.co/Xk3thRAuWD / Twitter”

APRIL FOOLS DAY POST BY THE ISRAELI MINISTRY OF STRATEGIC AFFAIRS: „ROGER WATERS TO PLAY IN TEL AVIV 16th JULY 2019.” HO! FUCKING HO!EXCEPT THIS IS NO LAUGHING MATTER. THE MURDER OF UNARMED CHILDREN AND PARAMEDICS AND JOURNALISTS…Read more: https://t.co/yCaGhtosnD https://t.co/Xk3thRAuWD