Beni Ganz karanténba került, fellángolt a járvány Izraelben

Izraelben csak a maximális utaslétszám felével járhatnak a tömegközlekedési eszközök, miután viszonylag sokan kapták el a koronavírust a buszokon.

A közlekedési minisztérium elutasította az egészségügyi minisztérium követelését, hogy a nyári forróság ellenére ki kell kapcsolni a klímaberendezéseket, de megállapodásuk értelmében nyitva kell tartani az ablakokat. Az utasoknak maszkot kell viselniük, be kell tartaniuk a kétméteres távolságot egymástól. Este tíztől leállnak a járatok az egész országban.

Beni Ganz védelmi miniszter házi karanténba vonult vírustesztje eredményének elkészültéig,

ugyanis vasárnap kapcsolatba került egy vírushordozóval.

A Beitár Illit nevű ultraortodox ciszjordániai telepesvárost is teljes vesztegzárra ítélték szerda délutántól egy hétig, miután 240-en fertőződtek meg a közel hatvanezres városban, és az utóbbi héten 224 százalékkal nőtt a vírushordozók száma. A város polgármestere a rádióban a fertőzöttek kiköltöztetését és szállodákban történő elhelyezését kérte, mert a sokgyerekes családok tagjai a zsúfolt lakásokban átadják egymásnak a kórt.

A kormány képviselői bejelentették, hogy gazdasági segélycsomagot állítanak össze az újabb intézkedések miatt jövedelmüket elvesztők számára, és a munkát korábban vállaló, most pedig munkanélkülivé vált nyugdíjasok segélyezését is folytatják az év végéig.

Mit rontott el Izrael? Három hiba, ami visszahozta a vírust

Egy epidemiológus professzor szerint az izraeli kormány hibás döntései vezettek az elsőnél intenzívebb második hullámhoz. 

A Háárec című újság és a katonai rádió értesülése szerint a bezárásra ítélt konditermek egy része nem hajlandó lelakatolni kapuit. Mivel vallási oktatást tovább lehet folytatni kiscsoportokban, a Beit Seán nevű városban üzemelő intézményben például

„tóraóra” néven crossfitre, „Mindenható” néven testépítő órára, „hit” néven pedig fitnesszfoglalkozásra lehet jelentkezni

a konditerem telefonos alkalmazásán.

A Kfar Szaba nevű városban a kulturális rendezvények tilalmának ellenére koncertet tartottak kedd este: mivel a vendéglők egyelőre nyitva lehetnek bizonyos korlátozások mellett, öt egymás melletti vendéglő összefogott, és a velük szemben felállított szabadtéri színpadon úgy zenélt egy zenekar, mintha – be nem tiltott – utcai zenészek lennének.

A Jediót Ahronót című újság honlapja szerint nem teljesen önszántából mondott le kedden Szigál Szadecki, az egészségügyi minisztérium járványügyi csoportjának vezetője, hanem azért, mert előzőleg a lap elküldte hozzá kérdésekkel a pénteki számban megjelenő leleplező cikkük kéziratát. Ebben azt írják, hogy a professzor asszony és beosztottjai megakadályozták a légierő tisztjeinek áprilisban kidolgozott tervének megvalósítását, amely felkészítette volna az országot a járvány újabb hullámának megakadályozására.

Karantén újratöltve: irányt vesztett a járványkezelés Izraelben

A vírus kontrollját a szabad mozgás mellett nehezíti, hogy a megbetegedések többségének gócpontjai egyáltalán nem ismertek. Nagy Gabriella tel-avivi beszámolója.

A 13-as kereskedelmi televízió kedd esti híradójában arról számolt be, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz is benyújtottak még tavasszal két hasonló tervet, egyiket a titkosszolgálat, a Moszad és a hadsereg, a másikat pedig a nemzetbiztonsági tanács állította össze, de ezeknek a megvalósítására sem került sor.

Izraelben kedden diagnosztizálták a járvány tavaszi megjelenése óta a vírushordozók legmagasabb számát.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 25 ezer 782 elvégzett teszt 5,1 százaléka volt pozitív, 1 288 új fertőzöttet találtak.

Izraelben jelenleg 14 ezer 104 aktív vírushordozót tartanak nyilván, akik közül 107-en vannak súlyos állapotban, 36-an pedig lélegeztetőgépen. A járvány kitörése óta eddig összesen 33 ezer 714 megbetegedést észleltek, a bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 343.