Amerikában a tüntetések is hozzájárultak a koronavírus terjedéséhez

Los Angeles, Seattle és Miami vezetői elismerték, hogy a rendőrség elleni tüntetések hozzájárulhattak a koronavírus-járvány ismételt elterjedéséhez – számol be a National Review.

Mindhárom városban jelentősen megugrott a koronavírus általi fertőzöttek száma, miután hetek óta tartanak a tüntetések George Floyd rendőrök általi meggyilkolása miatt. A tüntetéseket számos demokrata párti politikus, közegészségügyi vezető és polgármester is támogatta, így például Eric Garcetti Los Angeles polgármestere is.

Miután két napig nem ismerték el, hogy a tüntetéseknek köze lehet a fertőzések megugrásához, Garcetti polgármester a megyei közegészségügyi vezetőnek azt mondta: „valószínű, hogy egy része a tüntetéseknek tulajdonítható.”

Los Angelesben csak pénteken 3.187 új megfertőzöttet regisztráltak, mely az eddigi legmagasabb egy napra jutó fertőzés. Garcetti ennek ellenére nem ítéli el a tüntetéseket, mivel szerinte „nem a tüntetésekkel van a baj, hiszen az remek és amerikai, hanem azzal, hogy nem tartják be a szabályokat, a távolságtartást, nem hordanak maszkot, nem fertőtlenítenek. Bárhol is vagyunk, otthon, üzletben vagy tüntetünk, a szabályok nem változnak.”

Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója sajtóértekezleten jelentette be, hogy az elmúlt két hétben 50 százalékkal nőtt a koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel kórházban kezeltek aránya. A kórházban ápoltak harmada Los Angeles megyében betegedett meg. A kormányzó közölte azt is, hogy az állam fővárosában, Sacramentóban fertőtlenítés miatt átmenetileg lezárják a törvényhozás épületét.

„Kegyetlen hónapok” – Most robban be a járvány az Egyesült Államokban

Több mint 50 ezer új fertőzött naponta. A CNN keményen nekiment Trumpnak, aki azt állítja, kézben tartják a járványt.

Miami város polgármestere, Carlos A. Giménez egészségügyi tanácsadói is elismerték, hogy a tüntetések nagyban „hozzájárulnak a vírus terjedéséhez, melyhez hozzájön az, hogy a közösség is egyre fegyelmezetlenebb.” Giménez a múlt héten a városban kijárási tilalmat rendelt el.

Mindeközben Seattle város egészségügyi vezetése azt állítja, hogy a tüntetések szerepe a vírus terjedésében marginális:

„csak kis számú megbetegedést regisztráltunk a tüntetők közül és az sem biztos, hogy a tüntetéseken betegedtek meg.”

Hasonló módon New Yorkban, ahol négy napja ismét növekszik a megbetegedések száma, Bill de Blasio polgármester sajtóirodájának közlése szerint ennek semmi köze a tüntetésekhez.

„Méréseink szerint, melyek közt figyelembe vesszük a kórházi regisztrációk számát, az intenzív osztályon kezelt betegek számát és azokét, akiket pozitív eredménnyel tesztelnek New Yorkban, nem látunk összefüggést a növekvő számú megbetegedettek és a tüntetések közt.”

Múlt hónapban New York város vezetését éles kritika érte, amiért a betegek regisztrációjának során nem kérdezik meg tőlük, hogy részt vettek-e tüntetéseken, így szinte képtelenség megállapítani, vajon a tüntetések mekkora arányban lehetnek a vírus ismételt terjedésének okozói.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója azonban arra hívta fel a New York-iak figyelmét, hogy „ha tüntetni akarnak, tüntessenek, azonban előtte vessék alá magukat a tesztelésnek.”

A georgiai Atlanta polgármestere, Keisha Lance Bottoms egyébként bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. A demokrata párti polgármester – aki gyakran jelen volt a Black Lives Matter nevű mozgalom tüntetésein, de miután agyonlőttek egy nyolcéves kislányt, vasárnapi sajtóértekezletén kijelentette, hogy „elég volt” – a Twitteren közölte, hogy tünetmentes. Georgiában egyébként hétfőn több mint 1500 új fertőzöttet regisztráltak.

Felfegyverzett tüntetők gyilkosságai: „Ezt nem lehet a rendőrség számlájára írni”

Atlantában egy gyermeket, a 7 éves Secoriea Turnert lőtték halálra tüntetők július 4-én, az amerikai függetlenség napjának ünnepén.