„Kegyetlen hónapok” – Most robban be a járvány az Egyesült Államokban

Így néz ki, amikor Trump azt mondja, hogy kézben tartják a járványt – írja a CNN, szembeállítva az amerikai elnök nyilatkozatait a vírushelyzettel. Rekordokat dönt az új fertőzések száma, naponta több mint 50 ezer új koronavírusos beteget regisztrálnak.

A koronavírus fertőzések és halálesetek számában már így is világelső Egyesült Államokban irányíthatatlanná vált a vírus újraéledése, amely több mint 50 ezer embert fertőz meg naponta, többet, mint korábban bármikor.

Texas, Florida és Arizona. Három republikánus vezetésű állam, amelyek a legkitartóbban ragaszkodtak a gazdaság újranyitásához, ahogyan azt Trump javasolta.  Most afelé tartanak, hogy – ahogyan egy szakértő fogalmazott – a vírus terjedése apokaliptikus szintre lépjen.

Szerte az országban, beleértve a szabályoknak ellenálló Texast, a hatóságok kötelező maszkviselési rendeleteket hoznak, amelyeket Trump várhatóan továbbra sem hagy jóvá, ami lassíthatja, vagy éppen visszavetheti a gazdaság újranyitási terveit.

Megint laposítani kell a görbét

Most biztosnak tűnik, hogy a vírus terjedésének megjósolt csökkenése hosszú és kegyetlen hónapokkal csúszik – írja a CNN.

Már Mike Pence alelnök is, aki ritkán áll le Trump dicséretével, kezdi érzékelni a valóságot, és visszavonta korábbi, félrevezető nyilatkozatát, amely szerint az Egyesült Államok lelassította a vírus terjedését. Most ismét a görbe laposításának fontosságáról beszél.

Ez azonban nem állítja meg Trumpot abban, hogy részt vegyen a dél-dakotai Rushmore-hegynél, a négy legnagyobb korábbi elnök sziklába vésett arcképénél tervezett Függetlenség napi megemlékezésen, amely egyébként szembe megy saját kormánya távolságtartási utasításaival – emlékeztet a CNN.

Egyre több amerikai szkeptikus a járvánnyal kapcsolatban

A Pew felmérése szerint ugyanakkor nagy részük nem bízik a Fehér Házból származó információkban sem.

Trump ezt követően visszatér Washingtonba, hogy részt vegyen a kormány július 4-i tűzijátékán, amely szintén tömegeket vonz a fővárosba, a lap szerint veszélyeztetve a vírushelyzet javulását (konzervatív médiaelemzők egyébként feltűnőnek tartják, hogy a mainstream média csak Trump rendezvényeinél emlékeztet a vírusveszélyre, BLM-tüntetéseknél nem).

Egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a most következő hétvége még az idén május 25-ére eső Emlékezet napjánál (Memorial Day) is katasztrofálisabb eredményt hozhat a vírus terjedése szempontjából. Vagyis nem most lenne itt az ünneplés ideje.

A CNN összeállítása szerint Trump először figyelmen kívül hagyta a járványt, majd rosszul kezelte a helyzetet, most pedig ismét figyelmen kívül hagyja. Csak a válság okozta gazdasági hatásokra koncentrál inkább, mintsem a drámaian terjedő fertőzésre.

Anthony Fauci, a Trump adminisztráció főinfektológusa szerint akár napi 100 ezerre is felmehet az új fertőzések száma. Szerinte az a probléma, hogy miközben próbálják újraindítani a gazdaságot és visszatérni a normális kerékvágásba, újra nyugtalanító adatok jönnek az új fertőzésekről különböző államokból.

Egy másik kormányzati szakértő, Dr. Brett Giroir pedig azt mondta, azért regisztrálnak több új fertőzöttet, mert több tesztet végeznek, mint korábban. Más szakemberek ugyanakkor úgy vélik, hogy ez csak részben magyarázat, a növekedés valódi, nem csak a több teszt az oka, mégpedig azért, mert a pozitív eredmények aránya is emelkedik.

Autósok várakoznak a tesztelésre Los Angelesben. Fotó: EPA/DAVID SWANSON

Joe Biden, Trump demokrata kihívója azzal vádolja az elnököt, hogy azért próbál továbblépni a vírusválságtól, hogy a saját választási kampányára koncentrálhasson.

„Trump ki akarja jelenteni, hogy a vírusválságnak vége és a munkanélküliséget is megoldotta. Sajnos mindkettőben téved”

– nyilatkozta a volt alelnök.

A számok

Az Egyesült Államok 50 tagállamából már 37-ben nő aggasztóan ismét a koronavírus-fertőzöttek száma, a leghevesebb az emelkedés Floridában, ahol csütörtökre egy nap alatt több mint 10 ezer új esetet jegyeztek fel, ami 24 órás rekord.

Ennyi új, bizonyított fertőzést Európa egyetlen országából sem jelentettek a járvány csúcsidőszakában – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Texasban 8 ezerrel nőtt az új esetek száma, és immár George Abbott kormányzó is elrendelte a maszkok kötelező viseletét közterületeken azokban a megyékben, amelyekben legalább húsz fertőzött van.

Georgiában is napi rekord dőlt meg: 3500 újabb személy került a koronavírusos fertőzöttek listájára.

A járvány súlyosbodása miatt több kormányzó fontolóra vette lazítás leállítását vagy a korlátozások újbóli bevezetését, strandok lezárását, továbbá a július 4-i, a Függetlenség Napját ünneplő tűzijáték elhalasztását.

A hülyeség határtalan

Koronavírus-fertőzési versenyeket rendeznek kollégiumi diákok az Egyesült Államok egy városában, ráadásul nevezési díjat is szednek.

A vírusvirtus az alabamai Tuscaloosában dívik: a szervezők meghívnak bizonyítottan fertőzötteket az összejövetelekre, a versenyzők pedig leteszik a nevezési összeget, amely annak üti a markát, aki a leghamarabb megfertőződik.

A város tanácsnoka, Sonya McKinstry „eszementnek” minősítette vírusviadalokat, a helyi tűzoltóparancsnok pedig – aki beosztottjaitól szerzett tudomást az összejövetelekről – nem hitte el. Némi ellenőrzés után azonban kiderült, hogy nem alaptalan híresztelésekről van szó, hanem valós történésekről.

Egy helyi orvos, Ramesh Peramsetty közölte, hogy már egy hónapja hall a versenyekről. Akkor adott végképp hitelt a híreszteléseknek, amikor a labortesztek ismertetésekor akadtak olyan fiatalok, akik nagyon megörültek annak, hogy fertőzöttek, és akadtak olyanok is, akiket elszomorított, hogy mentes szervezetük a kórokozótól.

Az alabamai egyetem vezetői közleményt adtak ki, amelyben megerősítették, hogy hozzájuk is eljutott az összejövetelek híre, és mindent elkövetnek, hogy a hallgatókat felvilágosítsák azoknak a veszélyeiről. Hozzátették, hogy már indítottak vizsgálatot az ügyben, de egyelőre egyetlen hallgatójukról sem bizonyosodott be, hogy jelen volt a rendezvényeken.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem adatai szerint a koronavírusnak az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, több mint 2,7 millió. Ott a legmagasabb a halálos áldozatok száma is, immár megközelíti a 129 ezret.

24 óra alatt 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az USA-ban

Keddről szerdára 52 898 új esetet és 706 halálos áldozatot jegyeztek fel az országban, és ezzel megközelítette a 2,7 milliót az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma.