A Moszad számos iráni támadást akadályozott meg Európában

Az erről szóló jelentés azután látott napvilágot, hogy ismét felerősödött az Irán és Izrael közti feszültség, miután a jeruzsálemi vezetés egy Natanz melletti atomlétesítményt bombázott, legalább két évvel visszavetve annak működését – írja a The Times of Israel.

Az izraeli külföldi hírszerzés friss jelentése szerint számos izraeli követség ellen tervezett iráni támadást hiúsítottak meg Európában, az országokat biztonsági okokból nem nevezték meg.

A jelentés emlékeztet arra, hogy a Moszad még 2012-ben az Irán által támogatott libanoni Hezbollah izraeli diplomáciai képviseletek elleni tervezett akcióit akadályozta meg Indiában, Thaiföldön, Grúziában és más országokban. A jelentés mindösszesen 20 országot említ, ahol az elmúlt három évben Irán igyekezett támadásokat végrehajtani.

Külön érdekesség, hogy a mintegy 50 esetből 12 abban a Törökországban valósult volna meg, amelynek Izraellel való viszonya ismét jelentősen megromlott az elmúlt időszakban. A török titkosszolgálatok ennek ellenére sikeresen akadályozták meg az izraeli diplomáciai érdekeltségek ellen tervezett támadásokat, a Moszadtól kapott információk alapján.

Múlt vasárnap egyébként Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő meghosszabbította Yossi Cohen, a titkosszolgálat vezetőjének mandátumát legalább 2021 júniusáig. Cohen vezetése alatt a Moszad állománya és büdzséje is jelentősen nőtt, hírek szerint jelentős részben az iráni atomprogramban szükséges hírszerzés miatt.

A lépésre hivatalosan „az Izrael Államot érintő biztonsági kihívások miatt” került sor. Az 58 éves Cohen Netanjahu egyik közvetlen tanácsadójának és bizalmasának számít. 2016 óta vezeti az izraeli külföldi hírszerzést, ezt megelőzően Netanjahu nemzetbiztonsági tanácsadója is volt.

A sajtó értesülései szerint Netanjahu Cohen megbízatásának meghosszabbításával megsértette a Beni Ganz vezette Kék-Fehér párttal kötött megállapodást, amely szerint Ganznak vétójoga van minden fontos kinevezéssel kapcsolatban.

Lerombolt, urándúsításra használt épület Natanzban, Teherántól mintegy 320 kilométerre délre

Cohen felügyelete alatt a szolgálat ügynökei 2018 januárjában egy éjszaka alatt ellopták és Izraelbe csempészték az iráni nukleáris archívumot – írja az Új kelet online.

Ismeretlen források arról számoltak be, hogy múlt csütörtökön az iráni Natanzban található atomlétesítményt nagy erejű robbanások rázták meg, azonban azt nem erősítették meg, hogy a támadás mögött Izrael állna. Iráni források szerint a támadás súlyos károkat okozott a létesítményben.

A koronavírus kitörésekor a Moszad feladata volt , hogy a világszerte tapasztalt hiány közepette biztosítsa az orvosi felszerelések beszerzését külföldről, meg nem határozott országokból. A Moszad ennek részeként több tízezer N95 légzőmaszkot és több millió műtéti maszkot szerzett, valamint több tucat lélegeztetőgépet.

Az egyik izraeli tévécsatorna értesülései szerint Irán, amennyiben bebizonyosodik, hogy Izrael áll az atomlétesítmény elleni támadás mögött, megtorlást fontolgat. A támadás súlyát némileg csökkentette Beni Ganz védelmi miniszter nyilatkozata, miszerint nem mindenért Izrael okolható, ami ott történt.

„Először azt hittük, hogy szerencsére nincs áldozata a robbanásnak, azonban az anyagi kárt jelentős” – nyilatkozta Behrouz Kamalvandi, az iráni atomügynökség szóvivője. „A létesítménybe még fejlettebb centrifugákat akartunk telepíteni, a támadás valószínűleg rövidtávon visszaveti ennek lehetőségét.”

„A Natanzban található létesítményt 2013-ban alapították, 2015-ben felfüggesztették tevékenységét, majd azután indítottak újra, hogy az Egyesült Államok felmondta az atommegállapodást Iránnal” – emlékeztetett Kamalvandi.

A szakember azt is közölte, hogy országa csak az egyezmény amerikai felmondása után kezdett fejlett centrifugákkal kísérletezni, így a 2018-ban ott bemutatott IR-2, IR-4 és IR-6 típusú centrifugák azt a célt is szolgálták, hogy Európát a megállapodás betartására sarkallják.

„Teherán”: egy ideológiamentes thriller, amelynek a Moszad a főszereplője

A Moszad-ügynök nem Superman, a diktatúra őre sem szimplán szörnyeteg. Amichay Mihály Éva írása.