Két német nő kezeli az EU történetének egyik legnagyobb válságát

Gyors megállapodásra szólított fel Angela Merkel német kancellár és honfitársa, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök az uniós gazdasági mentőcsomaggal kapcsolatban. A két német, aki a következő hat hónapban az Európai Uniót vezeti majd, virtuális sajtótájékoztatón vázolta fel a német elnökség céljait — írja a Deutsche Welle. 

„Példa nélküli válságban vagyunk, amely példa nélküli választ igényel” — jelentette ki von der Leyen, hozzátéve, hogy „minden egyes elvesztegetett nappal az emberek állásaikat veszítik el, cégek mennek tönkre, gyengül a gazdaságunk. Minden egyes nap számít.” A bizottsági elnök ezért gyors megállapodásra szólított fel az uniós mentőcsomaggal kapcsolatban.

Az uniós tagállamok jelenleg tárgyalásokat folytatnak a 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő illetve befektetési programról, amelyet részben közösen felvett hitelekből finanszíroznak majd.

Mint a bizottsági elnök elmondta, a tagországok sok szempontból egyetértenek, de számos részletben nehéz lesz megegyezni.

A német kancellár, aki az EU soros elnökségét a hónap elején átvett Németország élén áll, kijelentette: „július 17-én azzal a szándékkal megyek majd Brüsszelbe, hogy nyélbe ütjük a megállapodást”.

Virtuális EU-csúcson tárgyalják a gigantikus mentőcsomagot

Merkel és Macron javaslatára a Bizottság most először a történelemben a pénzpiacokról juthat hozzá a szükséges összegekhez.

Angela Merkel arra utalt, hogy július 17-18-án lesz a következő, immár a tagállami vezetők személyes részvételével tartott uniós csúcstalálkozó a belga fővárosban.

Merkel szerint még ha a csúcson nem is születik megállapodás, „a nyár folyamán mindenképpen kell, hogy legyen egyezmény, nem is tudok elképzelni más lehetőséget”.

Von der Leyen vezetésével az Európai Bizottság olyan mentőcsomagot állított össze, amely többnyire vissza nem térítendő támogatások formájában nyújt segítséget a járvány által leginkább sújtott országoknak, főleg Olaszországnak és Spanyolországnak.

Mint arról korábban írtunk, Merkel kancellár és Macron francia elnök javaslatai alapján az Európai Bizottság most először a történelemben a pénzpiacokról juthat hozzá a szükséges összegekhez. A kölcsönt az EU nevében vennék fel. Az úgynevezett takarékos négyek részéről azonban (Dánia, Hollandia, Ausztria, Svédország) ellenállás tapasztalható.

Angela Merkel hallgatja Ursula von der Leyent Berlinben. Fotó: MTI/AP/dpa/Kay Nietfeld

Ezek az országok szeretnének gátat szabni a költekezésnek, ráadásul ellenzik a közös kölcsönök felvételét is, ezért inkább amellett kardoskodnak, hogy ne segélyek, hanem kizárólag hitelek formájában segítse az EU a tagállamokat.

A Deutsche Welle egyébként a virtuális csúcstalálkozón feltette azt a kérdést a két vezetőnek: a többi 26 tagország nem aggódik-e amiatt, hogy a közösség túlságosan német lesz? Arra utalt ezzel, hogy a két német vezeti majd a következő hat hónapban az EU-t.

Mind Merkel, mind von der Leyen azt válaszolta, hogy európainak lenni fontosabb, mint valamely tagország állampolgárának lenni.

Kiszivárgott hírek szerint egyébként von der Leyen nincs túl jó viszonyban az Európai Tanács belga elnökével, Charles Michellel, így tényleg valószínű, hogy a következő fél évben a két német tandemben irányítja majd Európát.

Emberi jogok: Magyarország még Kelet-Európán belül is elkülönül

Egy friss európai felmérés szerint Magyarországon hisznek a legkevesebben abban, hogy az emberi jogok fontosak.