Izraelben is sokan megakadályoznák Júdea és Somron annektálását

Amerikai források szerint az izraeli vezetés július elsején várhatóan mégse jelenti be az annexiót, és jelenleg is zajlanak a tárgyalások a határokról. 

Egyre több a kérdés azzal kapcsolatban, hogy Júdea és Somron mekkora területére lesz kiterjesztve az izraeli szuverenitás. A The Jerusalem Post amerikai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az annexió nem fog megtörténni július 1-én, mivel a kormányon belül nincs megegyezés azzal kapcsoltban, hogy mekkora területet érintsen a lépés.

A hírek szerint, az eddig várakozásokkal ellentétben szerdán nem kerül a Knesszet elé az annexió ügye. Benjamin Netanjahu miniszterelnök mindössze egy bejelentést fog tenni az üggyel kapcsolatban.

Beni Ganz védelmi miniszter hétfőn amerikai diplomatákkal tárgyalt, ahol kijelentette, hogy szerinte július elseje, nem egy „szent időpont” és jelenleg fontosabbnak tartja a koronavírus elleni harcot.

A tervezett annexió azért is csúszik, mert még mindig nem sikerült eldönteni, hogy mit csatoljanak át és mit ne, ráadásul az áhított amerikai támogatást se sikerült még megszerezni. A Trump-adminisztráció előző héten tárgyalt arról, hogy áldásukat adják-e az izraeli lépésre, de végül nem sikerült döntésre jutni.

Az izraeli vezetésen hatalmas a nyomás, hiszen a nyugat-európai országok egy része gazdasági szankciókkal fenyegetőzik, amennyiben megteszi az „unilaterális lépést.”

Jelenleg is Izraelben tartózkodik az Egyesült Államok két különmegbízottja, Avi Berkowitz és Scott Leith, akik részt vesznek a végleges határokkal kapcsolatos tárgyalásokon. Az amerikai kormánytisztviselők várhatóan konkrét amerikai álláspont megfogalmazása nélkül térnek vissza Washingtonba.

Jelenleg az izraeli kormányzati körökben három álláspont létezik: Izrael csatolja át Ciszjordánia zsidó lakta területét, vagyis 30%-át, Izrael csak néhány települést vegyen át, vagy pedig ne tegyen semmilyen egyoldalú lépést. Ezekkel szemben az izraeli jobboldal és a települések vezetői arra az álláspontra helyezkednek, hogy Izraelnek nem szabad felosztania a földet, és elégedetlenek a 30%-kal.

Netanjahu vasárnap beszédet intézett a legnagyobb amerikai Izrael-barát keresztény lobbihoz (CUFI), amelyben arra utalt, hogy Siló és Bétel is Izraelhez fog tartozni. Ezek a bibliai szempontból fontos városok nem szerepelnek a Trump tervben. Ez azt jelzi, hogy Netanjahu feszegetné az amerikai ajánlatot és szélesebb körű szuverenitáskiterjesztésben gondolkozik.

Az zsidó települések vezetői szerint az annexió legnagyobb akadálya Gabi Askhenázi külügyminiszter, aki multilaterális tárgyalásokon döntene Júdea és Somron sorsáról.

Minimál verzióra csökkent a tervezett annektálás?

Lapértesülések szerint Netanjahu egyelőre lemondott a Jordán-völgy és az összes zsidó település annektálásáról, mindössze két-három településblokkra terjedne ki a lépés.