Mártírnak tartja Oszama bin Ladent a pakisztáni kormányfő

Mártírnak nevezte Oszama bin Ladent a pakisztáni miniszterelnök a parlamentben elmondott beszédében helyi idő szerint, hozzátéve, hogy elhibázottnak tartja elődei együttműködését Washingtonnal a terrorizmus elleni harcban.

Imran Hán elsősorban azt sérelmezte, hogy az Egyesült Államok Pakisztánt okolja saját afganisztáni kudarcaiért, és felrótta Washingtonnak, hogy nem osztott meg információkat a terroristavezér elleni 2011-es akciójáról, amelyben pakisztáni rejtekhelyén ölték meg bin Ladent.

Kijelentette továbbá, hogy noha Pakisztán az Egyesült Államok mellé állt a terrorizmus elleni harcban, amely során 70 000 embert vesztett, Washington többször megsértette az országot.

A Fehér Ház korábban többször azzal vádolta Iszlámábádot, hogy menedéket nyújt az afgán táliboknak és a hozzájuk köthető, az Egyesült Államok által terrorszervezetnek minősített Hakkáni-hálózatnak, amelyről Mike Mullen, az amerikai hadsereg volt vezérkari főnöke azt mondta, hogy a pakisztáni titkosszolgálat irányítja.

A vádakat Iszlámábád visszautasította.

Hán szavaira több ellenzéki politikus élesen reagált. Az előző kormány idején külügyminiszteri tisztséget betöltő Hvádzsa Mohammed Ászif azt mondta, hogy bin Laden hozta be Pakisztánba a terrorizmust, ezzel tönkretéve az országot. Ászif leszögezte, sokat fáradozott az amerikai-pakisztáni kapcsolatok mélyítésén, hozzátéve, hogy Pakisztánt senki nem sértegetheti.

Ne legyünk meglepve, ha ismét tálib rémuralom kezdődik Afganisztánban

Ha a terror nem is gyűrűzik Afganisztán és Pakisztán határain túl, újabb százezres menekülthullám indulhat el Európa felé. Eperjesi Ildikó elemzése.

Sahbaz Gill, Imran Hán kommunikációs tanácsadója a Twitteren közölte, Hán szavait szándékosan magyarázzák félre, és leszögezte: Pakisztán és miniszterelnöke elkötelezett a terrorizmus elleni harcban. Hozzátette azt is, hogy e harcban Pakisztán mindenkinél több érdemet szerzett.

Az Afganisztánt 1996-tól 2001-ig uralmuk alatt tartó tálibok kormányát csak Pakisztán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek ismerte el, de a bin Laden által kitervelt 2001 szeptemberi Egyesült Államokbeli terrortámadások után Pakisztán szövetséget kötött Washingtonnal a tálibok ellen. A radikálisokat az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció 2001 novemberében kergette ki Kabulból.

Elemzők emlékeztettek arra, hogy korábban többször azzal vádolták Hánt, hogy rokonszenvezik a tálibokkal, így született gúnyneve, a „tálib Hán” is. Rámutattak arra is, hogy egy 2018-as televíziós interjúban megkérdezték tőle, mártírnak tartja-e az al-Kaida terrorszervezet egykori vezetőjét, ám akkor kitért a válaszadás elől.

Radikális iszlám sejtek finanszíroztak olaszországi imámokat

Egy letartóztatott tunéziai üzletember radikális iszlamistákkal tartotta a kapcsolatot, és egy időben Oszama bin Ladenről is pozitívan beszélt.