Radikális iszlám sejtek finanszíroztak olaszországi imámokat

Tíz embert vettek őrizetbe az olasz hatóságok a Piemonte és Abruzzo régiókban terrorizmus, pénzmosás és tiltott finanszírozás vádjával, számol be az olasz La Stampa hírei alapján a The Jerusalem Post.

A tunéziai származású Jameleddine B. Brahim Kharroubi üzletember egy rutin adóellenőrzés során bukott le 2 millió euró „mozgatásával”, amivel Olaszországban működő imámokat támogattak.

Az előzetes vizsgálatok alapján Brahim Kharroubi rejtett iszlám sejtekkel tartotta a kapcsolatot, amelyek az Al Nusra és az Al Qaeda terrorszervezethez köthetők.

„Isten nyugosztalja Osama Bin Ladent!”

— mondta Brahim Kharroubi 2016-ban egy telefonbeszélgetésben, melyet az olasz hatóságok rögzítettek.

Más alkalmakkor pedig az Al Nusrát és más iszlám terrorcsoportokat éltette, illetve egyetértését fejezte ki a 2015-ös párizsi terrorcselekményekkel kapcsolatban.

A hatóságok szerint segített dzsihadistáknak is Szíriába jutni.

A La Stampa szerint az 57 éves Kharroubit már jó ideje figyelték az olasz titkosszolgálatok és ismerték összeköttetéseit iszlám terrorszervezetekkel. Neve szerepelt az Europol nyilvántartásában, mely többek közt a terrorizmus pénzelését hivatott feltárni.

Kharroubi mellett a hatóságok letartóztatták Atem Argoubi imámot is, aki az Abruzzo régióban működő mecset vallási vezetője.

Európai muszlim bankok is támogattak terroristákat

A Muszlim Testvériség taktikusan, „puha” eszközökkel tör utat magának.