Hitlert dicsérte Újbuda DK-s polgármestere, majd bocsánatot kért

László Imre, Újbuda DK-s polgármestere egy önkormányzati ülésen Adolf Hitler munkásságát vagy annak egy részét magasztalta. A zsidó származású képviselő nyilatkozatban kért bocsánatot.

” ’36-ban vagy ’37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejetett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele” – jelentette ki Újbuda polgármestere a Hír TV birtokába került hanganyag szerint.

László Imre a csütörtöki önkormányzati ülésen mondta a Hitlerről szóló mondatokat, mégpedig egy közterület-elnevezési vita után – írja az Index, felidézve, hogy a napirendi pont és a vita arról szólt, hogy legyen-e a XI. kerületben Nelson Mandela park.

A szélsőjobboldali Novák Előd a vitában azt mondta, Mandela „fehérgyűlölő kommunista terrorista” volt, a benyújtott javaslat pedig rasszista provokáció. Az Index szerint a hosszú vita után próbált László arra célozni, hogy az embereket többféleképp lehet megítélni.

Péntek kora délután László Imre az alábbi nyilatkozatot adta ki:

„Zsidó családból származom. A nagyszüleim, három nagybátyám és két nagynéném soha nem jöttek haza Auschwitzból, csak édesanyám részesült ebben az isteni szerencsében. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy én Adolf Hitlert mentegettem. Éppen arra hoztam őt példaként egy közterület átnevezésére vonatkozó indítvány kapcsán, hogy minden történelmi személy munkásságát csak egyben, egészben lehet nézni.

Aki náci diktátorként, milliók gyilkosaként – többek között családom egy részének gyilkosaként is – vonult be a történelembe, azt nem lehet utólag ilyen vagy olyan időszakokra hivatkozva mentegetni. Ebben az ügyben ugyanakkor akaratomon kívül nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésemmel ellentétesen fogalmaztam, azt gondolom, ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata. Ezért mindenkitől bocsánatot kérek!

Természetesen polgármesterként, újbudaiként, baloldaliként és demokrataként hiszek az emberek egyenjogúságában és az emberi méltóság egyetemességében, és elutasítok mindent, ami ezzel ellentétes.”

Bocsánatot kér a Jad Vasem

A Holokauszt Világfórumon bemutatott videók Oroszország javára torzították a történelmi tényeket, elhallgatták a Molotov-Ribbentrop paktumot, átrajzolták Lengyelország határait, összemosták a koncentrációs táborokat a haláltáborokkal.