Bocsánatot kér a Jad Vasem

A Holokauszt Világfórumon bemutatott videók Oroszország javára torzították a történelmi tényeket, elhallgatták a Molotov-Ribbentrop paktumot, átrajzolták Lengyelország határait, összemosták a kényszermunka táborokat a haláltáborokkal.

A Jad Vasem nyílt levélben mentegetőzik a múlt hónapban Jeruzsálemben több tucat világvezető részvételével megrendezett Holokauszt Világfórumon bemutatott történelmi tartalmú videók miatt, amelyek számos pontatlanságot és torzítást tartalmaztak, miután kritikák érték Oroszország háború befejezésében betöltött szerepének túlzott hangsúlyozása miatt — írja az ujkelet.live.

„Sajnos, a videók az eseményen, különös tekintettel a második világháború és a holokauszt kulcsfontosságú pontjainak összegzésére, pontatlanságokat és a történelmi tények részleges ábrázolását tartalmazták, amelyek kiegyensúlyozatlan benyomást keltettek. A videók … nem adtak összetett képet,”

— állítja a Jad Vasem levele, mely kedden jelenik meg a Haaretz napilap héber kiadásában.

A hivatalos ceremónián bemutatott videók szinte kizárólag a Szovjetunió szerepére összpontosítottak a nácik legyőzésében, csökkentve Amerika, Nagy-Britannia és más országok szerepét.

Putyin Jeruzsálemben: „Ezeket a haláltáborokat nemcsak a nácik működtették”

Amerika alelnöke Iránt emlegette, a francia elnök az idegengyűlöletre figyelmeztetett a Holokauszt Világfórumon.

Nem említették továbbá a Molotov-Ribbentrop paktumot Joszif Sztálin és Adolf Hitlerrel között, és más Moszkvának kényelmetlen tényt is kihagytak belőle.

„Nem utaltak Lengyelország felosztására a Szovjet Oroszország és a náci Németország között 1939-ben, vagy Nyugat-Európa 1940-es megszállására,”

— írja a Jad Vasem. Ráadásul a videóban

bemutatott térképek hibásan ábrázolták Lengyelország és szomszédai határait, és szót sem ejtenek Ukrajnáról. Összekeverték a kényszermunka táborokat a haláltáborokkal, és csak részleges, vagy téves történelmi információkat tartalmaztak.

A Fórum szervezőbizottsága élén Mose Kantor milliárdos üzletember, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke állt. A rendezvényt a Jad Vasemmel együttműködésben szervezték, Reuven Rivlin elnök támogatásával. Az izraeli külügy szintén részt vett a szervezésben.

Az eseményen részt vevő testületek nagy száma a politikai, diplomáciai és a tudományos élet problematikus keverékét alkotta. Kritikát váltva ki a történészek, politikusok és más közszereplők részéről, melyek közül néhány közvetlenül a Jad Vasemre irányult.

Putyin miatt bojkottálja a lengyel elnök az izraeli Auschwitz-megemlékezést

Andrzej Duda nemcsak a lengyel-orosz vita, de a hűvös lengyel-izraeli diplomáciai kapcsolatok miatt sem utazik Jeruzsálembe.