A svédek szerint a WHO félreértelmezte az adataikat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének járványügyi figyelmeztetése a svéd adatok félreértelmezésén alapul – mondta Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője. Tegnell szerint a tesztelés kiterjesztése miatt ugrott meg a koronavírus-fertőzöttek száma Svédországban.

„Sajnos az adatok félreértelmezéséről van szó” – hangsúlyozta a szakértő a SVT svéd állami tévécsatorna egyik reggeli műsorában, miután a WHO vezetője Svédországot is azon államok közé sorolta, amelyekben terjed a kór.

„Azért növekszik az esetek száma Svédországban, mert sokkal több tesztet végzünk, mint korábban” – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy eközben csökken a halálos áldozatok, illetve az intenzív kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma, és egyre kevesebben kerülnek kórházba.

Hivatalos adatok szerint naponta körülbelül tucatnyi beteg kerül intenzív osztályra, szemben a járvány csúcsán, áprilisban tapasztalt negyvennel. Emellett egy hónap alatt megduplázódott az elvégzett tesztek száma. Június közepén heti több mint 61 ezer tesztet végeztek el – közölte.

Csökken a koronavírus pusztító ereje?

Kutatók szerint a vírus génállományának módosulása jó eséllyel mérsékelheti a fertőzések veszélyességét.

Tegnell sajnálatosnak nevezte, hogy összetévesztik hazáját azokkal az országokkal, ahol csak most kezdődik a járvány. Rámutatott: a WHO nem lépett kapcsolatba a svéd közegészségügyi hivatallal, hogy árnyaltabb képet kapjon a helyzetről.

A WHO 53 országot tömörítő európai részlege csütörtökön közölte: 30 államban terjedt a járvány az elmúlt két hétben. A világszervezet szakértője, Hans Kluge szerint 11 országban – Svédországban, Kazahsztánban, Moldovában, Észak-Macedóniában, Koszovóban, Azerbajdzsánban, Bosznia-Hercegovinában, Kirgizisztánban, Örményországban, Albániában és Ukrajnában – ütemesen emelkedett a fertőzések száma.

Ezekben az országokban az összeomlás szélére kerülhet egészségügyi rendszer, ha a jelenlegi ütemben zajlik a vírus terjedése – figyelmeztetett Kluge.

Svédországban nem léptettek életbe olyan szigorú korlátozásokat, mint máshol. A kormány felszólította a helyieket, hogy csak a legszükségesebb esetekben utazzanak, tartsák a távolságot másoktól és maradjanak otthon, ha idősebbek, vagy enyhébb tüneteket tapasztalnak magukon. A nyilvános rendezvények felső létszámkorlátját ötven főben szabták meg. Azonban az oktatási intézmények és az éttermek is nyitva maradtak, és karantént sem rendeltek el.

A svéd közegészségügyi hivatal csütörtöki adatai szerint eddig 63 900 fertőzöttje és 5230 halálos áldozata van a koronavírusnak.

A különutas Svédországban is csökkent a halálos áldozatok száma

A külügyminiszter szerint tévhit, hogy Svédországban az élet a járvány ellenére a megszokott kerékvágásban folyik tovább.