A különutas Svédországban is csökkent a halálos áldozatok száma

Hatvanhét újabb halálesetet jegyeztek fel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az elmúlt huszonnégy órában Svédországban, ami jóval kevesebb a korábban egy nap alatt elhunytak számánál.

Tegmark Wisell, az országos egészségügyi hatóság szóvivője pénteken  úgy értékelte, hogy az országban a Covid-19 betegségben elhunytak száma csökkenésének trendje figyelhető meg.

„Egy lefelé ívelő trendet figyelhetünk meg. Még mindig nagyon magas az egy napra jutó halálozások száma, de növekedés helyett lassulást látunk” – hangsúlyozta Wisell.

Svédországban eddig 13 216 fertőzött szervezetében mutatták ki a vírust, és 1400-an hunytak el a Covid-19 betegségben; jóval többen, mint más észak-európai államban. Anders Tegnell, a svéd kormány járványügyi szakembere szerint mindez arra vezethető vissza, hogy sok idős ember betegedett meg az idősotthonokban.

Csütörtökön a norvég televízió egyik vitaműsorában arról beszélt, hogy matematikai modellek alapján lehetséges, hogy Stockholmban már májusban az úgynevezett nyájimmunitás jeleit lehetne látni, vagyis a társadalmi szintű immunitás azon szintje alakulhat ki, amely mellett már nehezen terjed a járvány.

Ann Linde svéd külügyminiszter pedig arról beszélt: mindössze tévhit, hogy Svédországban az élet a járvány ellenére a megszokott kerékvágásban folyik tovább.

„Nincsen teljes karantén Svédországban, de a svéd társadalmi élet számos területe leállt” – fogalmazott Linde. „Sokan maradnak otthon, vagy felhagytak az utazásokkal. Sok vállalkozás csődbe megy. A munkanélküliség várhatóan drámaian emelkedni fog” – tette hozzá.

Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani. A stockholmi vezetés tilalmak helyett az intézkedései önkéntes követésére helyezi a hangsúlyt.

Svéd kutatók ugyanakkor kedden élesen bírálták az egészségügyi hatóságok eddigi intézkedéseit, s sürgették a politikai vezetést, hogy „gyors és radikális intézkedésekkel” gátolja a járvány további terjedését az országban.

Csak semmi pánik: meddig tartható a svéd modell a vírus kezelésében?

A svédek egyelőre nem engednek a pániknak. A korlátozásokkal csak a legveszélyeztetettebbeket, az idős és beteg polgártársaikat óvják karanténokkal.