Megmentették a botrányos palesztin menekültügyi ENSZ hivatalt

130 millió dolláros (40 milliárd forintnyi) felajánlást gyűjtött össze online donorkonferencián a palesztin menekülteket segélyező ENSZ-hivatal (UNRWA), és így folytathatja közel-keleti tevékenységét – közölte Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa keddi sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, biztató az erős politikai támogatás, de jóval többre van szükség, hogy az ügynökség csökkentse idei 400 millió dolláros költségvetési hiányát.

Lazzarini felhívta a figyelmet a sokrétű kihívásra, amellyel a szervezetnek meg kell birkóznia. Egyebek mellett Ciszjordánia jelentős részének tervezett izraeli annektálását, a szíriai konfliktust, a koronavírus-járványt és a súlyos gazdasági nehézségeket említette a számos menekültet befogadó Libanonban.

Házi feladat palesztin gyerekeknek: visszavenni az országot a zsidóktól

A folyamatos elhallgatás és a zsidó múlt teljes tagadása visszatérő eleme az oktatási anyagoknak, amelyek politikai propagandaként működnek.

António Guterres ENSZ-főtitkár nagyra értékelte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az UNRWA tesz, hogy megfékezze a koronavírus terjedését a sok helyütt zsúfoltságban élő palesztinai arabok közösségeiben.

A Svédország és Jordánia által szervezett online donorkonferencián 75 ország és civil szervezet képviselői vettek részt.

Press Conference following the Extraordinary Virtual Ministerial Pledging Conference on UNRWA

Watch the press conference following the proceedings the Extraordinary Virtual Ministerial Conference co-chaired by the Foreign Minister of Jordan and the M…

Az UNRWA oktatási, egészségügyi és lakhatási segítséget nyújt a Ciszjordániában, a Gázai övezetben, Kelet-Jeruzsálemben, Jordániában, Libanonban és Szíriában élő palesztinai araboknak. Az ügynökség két éve finanszírozási gondokkal küzd, mert legnagyobb adományozója, az Egyesült Államok fokozatosan megszüntette költségvetési hozzájárulását arra hivatkozva, hogy az UNRWA bizonyos tevékenységei Izrael-ellenesek.

Csődközelben a palesztinokat segélyező botrányos ENSZ-ügynökség

Izrael és az Egyesült Államok azzal vádolja az ügynökséget, hogy valódi segítség helyett valójában csak súlyosbítja a palesztinok helyzetét azzal, hogy hatalmasra duzzasztja a menekült identitásban felnövekvő generációk millióit.