Csődközelben a palesztinokat segélyező botrányos ENSZ-ügynökség

Amióta Washington beszüntette a palesztin menekültek segélyezésére létrejött ENSZ-ügynökség (UNRWA) támogatását, a vitatott működésű, terroristákat is támogató szervezet komoly forráshiánnyal küzd – írja a Jerusalem Online.

A Trump-adminisztráció 2018-ban jelentette be, hogy nem támogatja tovább az ügynökséget, amelynek működését évtizedekig jelentős összegekkel segítette.

Washington azért is bírálja a UNRWA-t, mert az ügynökség költségvetése egy „feneketlen hordó”, amely minden évben csak növekszik, „megtévesztő gyakorlattal”, minden korlátozás nélkül.

A szervezetet régóta gyanúsítják azzal, hogy kapcsolatban áll a Hamász terrorszervezettel, amely iskoláit és egyéb intézményeit arra használja, hogy ott fegyvereket rejtsen el és álcázza Izraelbe vezető alagútjait.

How does UNRWA impact Palestinians and Israelis?

Millions around the world were made refugees in the 1940’s. Over 70 years later, they are not refugees anymore. So why are Palestinian Arabs perpetually refe…

Az ügynökséget azért is kritizálják, mert fizetési listáin Hamász-tagok is szerepelnek, valamint képtelen/nem hajlandó megakadályozni a terrorszervezet által működtetett iskolákban az antiszemita, terrorizmust támogató tananyag oktatását.

Az Egyesült Államok korábban az ügynökség költségvetésének harmadát biztosította, amely 2017-ben 1,1 milliárd dollár volt.

A UNRWA mostanra érezte meg az amerikai pénzcsap elzárását. Christian Saunders, az ügynökség vezetője egy hétfői, jordániai sajtótájékoztatón azt mondta, a szervezet 322 millió dolláros hiánnyal küzd.

„Az ügynökség jelenleg rendkívül bizonytalan helyzetben van, és azzal a lehetőséggel szembesülünk, hogy a következő hetekben csökkenteni kell, vagy akár leállítani az általunk nyújtott szolgáltatásokat, amennyiben az ügynökség nem kap kiegészítő támogatást”

– mondta Saunders.

Saunders hangsúlyozta, hogy az ügynökségnek havonta 80 millió dollárra van szüksége működésének fenntartásához és fejlesztéséhez.

„További 40 millió dollárra van szükség a következő hónapban gyógyszerek vásárlásához, és ha az ügynökség nem kap 167 millió dollárt a következő hónapban, akkor felül kell vizsgálnunk az általunk nyújtott szolgáltatásokat”

– tette hozzá.

Súlyos botrány a palesztinokért felelős ENSZ-szervezetnél

Eddig a szervezet két vezető munkatársa lépett ki a botrány miatt.

A világ menekültjeit az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, a UNHCR segíti, kivéve a palesztin menekülteket, akiket 70 éve a csak nekik dedikált UNRWA segélyezi.

A palesztinokat segélyező ügynökség, a UNHCR-től eltérően, úgy működik, hogy öröklött menekült státuszt biztosít az eredeti menekültek gyermekeinek, unokáinak, dédunokáinak, így az 1948-as 700 ezer menekült közül a még élő 30 – 50 ezer ember helyett ötmillió palesztin menekültet tart nyilván.

Izrael és az Egyesült Államok azzal vádolja az ügynökséget, hogy valódi segítség helyett valójában csak súlyosbítja a palesztinok helyzetét azzal, hogy hatalmasra duzzasztja a menekült identitásban felnövekvő generációk millióit.