Csődközelben a palesztinokat segélyező botrányos ENSZ-ügynökség

Amióta Washington beszüntette a palesztin menekültek segélyezésére létrejött ENSZ-ügynökség (UNRWA) támogatását, a vitatott működésű, terroristákat is támogató szervezet komoly forráshiánnyal küzd – írja a Jerusalem Online.

A Trump-adminisztráció 2018-ban jelentette be, hogy nem támogatja tovább az ügynökséget, amelynek működését évtizedekig jelentős összegekkel segítette.

Washington azért is bírálja a UNRWA-t, mert az ügynökség költségvetése egy „feneketlen hordó”, amely minden évben csak növekszik, „megtévesztő gyakorlattal”, minden korlátozás nélkül.

A szervezetet régóta gyanúsítják azzal, hogy kapcsolatban áll a Hamász terrorszervezettel, amely iskoláit és egyéb intézményeit arra használja, hogy ott fegyvereket rejtsen el és álcázza Izraelbe vezető alagútjait.

Az ügynökséget azért is kritizálják, mert fizetési listáin Hamász-tagok is szerepelnek, valamint képtelen/nem hajlandó megakadályozni a terrorszervezet által működtetett iskolákban az antiszemita, terrorizmust támogató tananyag oktatását.

Az Egyesült Államok korábban az ügynökség költségvetésének harmadát biztosította, amely 2017-ben 1,1 milliárd dollár volt.

A UNRWA mostanra érezte meg az amerikai pénzcsap elzárását. Christian Saunders, az ügynökség vezetője egy hétfői, jordániai sajtótájékoztatón azt mondta, a szervezet 322 millió dolláros hiánnyal küzd.

„Az ügynökség jelenleg rendkívül bizonytalan helyzetben van, és azzal a lehetőséggel szembesülünk, hogy a következő hetekben csökkenteni kell, vagy akár leállítani az általunk nyújtott szolgáltatásokat, amennyiben az ügynökség nem kap kiegészítő támogatást”

– mondta Saunders.

Saunders hangsúlyozta, hogy az ügynökségnek havonta 80 millió dollárra van szüksége működésének fenntartásához és fejlesztéséhez.

„További 40 millió dollárra van szükség a következő hónapban gyógyszerek vásárlásához, és ha az ügynökség nem kap 167 millió dollárt a következő hónapban, akkor felül kell vizsgálnunk az általunk nyújtott szolgáltatásokat”

– tette hozzá.

Súlyos botrány a palesztinokért felelős ENSZ-szervezetnél

Eddig a szervezet két vezető munkatársa lépett ki a botrány miatt.

A világ menekültjeit az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, a UNHCR segíti, kivéve a palesztin menekülteket, akiket 70 éve a csak nekik dedikált UNRWA segélyezi.

A palesztinokat segélyező ügynökség, a UNHCR-től eltérően, úgy működik, hogy öröklött menekült státuszt biztosít az eredeti menekültek gyermekeinek, unokáinak, dédunokáinak, így az 1948-as 700 ezer menekült közül a még élő 30 – 50 ezer ember helyett ötmillió palesztin menekültet tart nyilván.

Izrael és az Egyesült Államok azzal vádolja az ügynökséget, hogy valódi segítség helyett valójában csak súlyosbítja a palesztinok helyzetét azzal, hogy hatalmasra duzzasztja a menekült identitásban felnövekvő generációk millióit.