Rendőrök akadályozták meg az újabb szobordöntést Washingtonban

Tüntetők megpróbálták ledönteni Andrew Jacksonnak, az Egyesült Államok hetedik elnökének bronz lovas szobrát a Fehér Ház közelében hétfő éjjel.

A tiltakozók áttörtek a Lafayette téren álló műalkotást körülvevő kordonon, majd azt firkálták a talapzatára, hogy „szemét gyilkos”. Néhányan felmásztak a szoborra, és köteleket tekertek köré, hogy ledöntsék, amikor a rendőrség közbelépett. A rendfenntartók paprikaspray-vel távolították el a tömeget a térről.

Andrew Jackson 1829 és 1837 között vezette az Egyesült Államokat. Populista stílusa miatt sokan Donald Trump jelenlegi elnökhöz hasonlítják.

A George Floyd halála, a rasszizmus és a rendőri túlkapások miatt tüntető emberek azért vették célba szobrát, mert kegyetlenül bánt az őslakosokkal. A demokrata párti Jackson nevéhez kötődik az a kitelepítési határozat, amelynek nyomán az amerikai kormány több ezer őslakost kényszerített távozásra ősi földjeikről. Sokan út közben meghaltak.

Trump hétfőn a Twitteren azt írta, hogy többeket őrizetbe vettek a „gyalázatos vandalizmus” miatt. Az elnök figyelmeztetett, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében akár tíz év börtönbüntetés is járhat a hasonló bűncselekményekért.

https://youtu.be/yZaFvl0PvFE

David Bernhardt belügyminiszter közleményében hangsúlyozta: nem engednek az anarchistáknak, helyreállítják a közrendet, és igazságot szolgáltatnak.

Az elmúlt hónapban világszerte tüntetésekre került sor a rendőri túlkapások és a rasszizmus ellen. A megmozdulások kiváltó oka egy 46 éves fekete férfi, George Floyd halála volt. Floyd május 25-én Minneapolisban vesztette életét, miután négy rendőr igazoltatás közben a földre teperte és egyikük percekig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy a férfi többször jelezte: nem kap levegőt. Floydot kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni.

A gyilkosságot követően indult tüntetéshullám ismét felerősítette azokat a követeléseket, amelyek Amerika rabszolgatartó és az őslakosokat elnyomó korszakával kapcsolatos emlékművek eltávolítását szorgalmazzák.

A bűntudat politikája

Mély identitásválságról tanúskodik a feketékkel és a „harmadik világ” népeivel szembeni nyugati értelmiségi bűntudat. Pelle János írása.