Kicserélésében bízik a Moszkvában kémkedés miatt elítélt amerikai

Nem kívánja megfellebbezni az ellene hozott ítéletet a Moszkvában múlt héten kémkedés címén 16 évi, szigorított őrizetű börtöntelepen letöltendő szabadságvesztésre ítélt Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos.

Ezt az elítélt ügyvédje, Vlagyimir Zserebjonov jelentette ki újságíróknak kedden az orosz fővárosban. A döntést azzal indokolta, hogy ügyfele nem hisz az orosz igazságszolgáltatásban, és abban bízik, hogy ki fogják majd cserélni az Egyesült Államokban elítélt orosz állampolgárokra.

Zserebjonov úgy vélekedett, hogy Whelant Viktor Butra és – vagy – Konsztantyin Jarosenkóra cserélhetik ki. Butot fegyverkereskedelem, Jarosenkót pedig kokaincsempészés címén ítélték hosszú börtönbüntetésre a tengerentúlon, mindkettőjüket harmadik országban kerítették kézre az amerikai hatóságok.

Az 50 éves, amerikai-brit-kanadai-ír állampolgár Whelant, egy autóalkatrészeket gyártó michigani cég biztonsági vezetőjét 2018. december 28-án egy moszkvai szállodában vették őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei. Azzal vádolták meg, hogy egy államtitkokat tartalmazó memóriakártya birtokába jutott.

Whelan ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy egy esküvőre érkezett Oroszországba, ahol csapdába ejtették.

A március 30-án kezdődött, az államtitok-védelemre hivatkozva zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyaláson a vádlott ügyvédje szerint azt hangoztatta, hogy az adathordozó eszközön, amelyet az orosz ismerősétől kapott, tudomása szerint egyebek mellett orosz templomokról készült fotók voltak.

Whelan szerint az FSZB egyik őrnagya kelepcét állított neki, aki a provokációval két legyet akart ütni egy csapásra: nem szándékozott megadni egy 100 ezer rubeles adósságot, és a letartóztatás kiprovokálásával kísérelt meg feljebb lépni a ranglétrán (a rubel jelenleg mintegy 4,5 forintot ér).

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter múlt héten a Twitteren felháborodását fejezte ki a „titkos tárgyalás” nyomán kihirdetett moszkvai ítélet miatt, és sürgette Whelan haladéktalan szabadon bocsátását. A tárcavezető szerint az orosz hatóságok „elborzasztó” módon bántak az elítélttel.

Kémkedésért 16 évre ítéltek egy amerikait Moszkvában

Az Egyesült Államok az „igazságszolgáltatás megcsúfolásának” nevezte a zárt tárgyaláson meghozott ítéletet.