Kémkedésért 16 évre ítéltek egy amerikait Moszkvában

Az Egyesült Államok az „igazságszolgáltatás megcsúfolásának” nevezte a zárt tárgyaláson meghozott ítéletet. 

Egy orosz bíróság kémkedés vádjával 16 év börtönre ítélte az amerikai Paul Whelant. A korábban tengerészgyalogosként szolgáló, a letartóztatása idején őrző-védő céget vezető férfi ártatlannak vallotta magát – írja az Associated Press. 

Whelant 2018 decemberében tartóztatták le, mikor állítása szerint egy barátja esküvőjére érkezett Moszkvába.

„Komoly aggodalommal tölt el minket, hogy Mr. Whelannak Oroszország nem biztosította egy igazságos tárgyalás körülményeit, annak ellenére, hogy ez emberi jogi kötelessége vett volna” – írta Mike Pompeo külügyminiszter egy hivatalos nyilatkozatban.

Az ötven éves Whelan az amerikain kívül rendelkezik, brit, kanadai és ír állampolgársággal is. A férfi többször panaszkodott a börtön embertelen körülményeire valamint arra, hogy a moszkvai börtönben potenciálisan ki van téve a koronavírus fertőzésnek. Az AP-nek nyilatkozó David Whelan elmondta, hogy az elmúlt 18 hónap alatt mindössze egyszer engedték meg neki, hogy telefonon beszéljen a testvérével.

Paul Whelant a rabsága alatt egy alakalommal sérvvel műtötték. Az amerikai külügyminiszter felháborodását fejezte ki, hogy az orosz hatóságok nem vették figyelembe a férfi egészségügyi állapotát és nem engedték kommunikálni sem a családjával, sem a barátaival.

A teljes tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott, mivel a hatóságok szerint „érzékeny információkat” érintett az ügy. A férfi ügyvédje szerint tőrbe ejtették a védencét, mikor átadtak neki egy pendrive-ot, amin olyan adatok voltak, amiknek kényes természetéről a vádlott nem is tudott.

Whelan családja szerint politikai per zajlott ellen és reményüket fejezték ki, hogy az amerikai kormány kezdeményezi a férfi kiszabadítását.

Dimitrij Peskov a Kremlin szóvivője tagadta, hogy Paul Whelan politikai fogoly lenne, Peskov állítása szerint a tárgyalás során bebizonyosodott a férfi bűnössége.

Jelenleg is zajlanak a tárgyalások egy esetleges fogolycseréről, a hírek szerint az oroszok Viktor Boutért és Konstantin Jarosenkoért cserébe elengednék Whelant.

Bout orosz fegyverkereskedő, aki jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti. A férfit 2011-ben azzal a váddal ítélték el,  hogy több millió dollár értékben próbált fegyvereket eladni kolumbiai lázadóknak. Jarosenkót pedig Libériában kapták el még 2010-ben, a férfit azzal a váddal ítélték el húsz évre, hogy kokaint próbált csempészni az Egyesült Államokba. Oroszország mindkét esetben azt állította, hogy politikai motiváció állt a letartóztatások mögött.

Iránnak kémkedő izraeli kilétére derült fény

Iman Haj Yahya állítólag iráni hírszerző tisztekkel és a PFLP egy libanoni ügynökével állt kapcsolatban.