Zöld lámpát ad a Trump-adminisztráció az annektáláshoz?

A Fehér Ház hamarosan napirendre tűzi annak megvitatását, hogy nyíltan támogassa-e az izraeli szuverenitás kiterjesztését Júdeára és Somronra. 

Amerikai és izraeli források szerint a héten megbeszélések és tárgyalások sorozata indul a fehér házban, hogy az adminisztráció támogassa-e az izraeli kormány annexiós tervét – számolt be az Arutz 7. 

A megbeszéléseken részt vesz Jared Kushner, a Trump béketerv tervezője, Mike Pompeo külügyminiszter, valamint Washingtonba utazik David Friedman nagykövet is. A héten Izraelbe utazott volna Avi Berkowitz az elnök helyettes-tanácsadója és Jared Kushner jobbkeze, azonban a hírek szerint ő is Washingtonban marad, hogy részt vegyen a megbeszéléseken. Várhatóan Donald Trump fogja meghozni a végső döntést.

David Friedman nagykövet támogatja, hogy Amerika áldását adja Netanjahu júliusi annektálási tervére, azonban az adminisztráció több tagja óvatosabban kezeli a kérdést.

Mike Pompeo múlt hónapban Izraelben járt, és aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással lehet az egyoldalú lépés a regionális helyzetre valamint amiatt, hogy láthatóan az izraeli kabineten belül sincs egyetértés a kérdéssel kapcsolatban. A külügyminiszter Jeruzsálemi látogatása során leszögezte, hogy a két állami megoldást támogatja az elnök, de a palesztin fél nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

Jared Kushnernek a béketerv első számú tervezőjének a nézetei nem ismertek. A tanácsadó több lobbi körúton járt az arab államokban, és a palesztinokat is próbálta meggyőzni, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz. Kushner Trump beiktatása óta a terven dolgozik így valószínűleg nem támogatná, ha Izrael egyoldalú lépést tenne.

Izraelben is egyre több a bizonytalanság, hogy pontosan milyen területeket érintene az annexió. A zsidó állam egyedül az Egyesült Államok nyílt, vagy hallgatólagos belegyezésére számíthat, az Európai Unió valamint az arab államok nem támogatják a zsidó települések átcsatolását.

A Jordán-völgy annektálása: biztonságpolitikai szükségszerűség

Az egyik fő veszély, az Irán által finanszírozott terroristák beszivárgása a határvidék teljes kontrollja révén szűnhet meg. Bíró Ákos elemzése.