Visszatért a koronavírus a Palesztin Hatóság területére is

Izrael után a szomszédos palesztin területeken is nagy számban regisztráltak új megbetegedéseket.

Több mint 100 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak az elmúlt három napban Ciszjordánia területein, a Palesztin Hatóság (PA) arra figyelmeztet, hogy visszatérhetett a világjárvány második hulláma — írja az I24News hírportál.

Hebron városa tűnik az új gócpontnak, de Nábluszban is tucatnyi új fertőzöttről érkezett jelentés. A hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy ezzel ismét vissza kell térni a szigorú egészségügyi óvintézkedésekhez.

Péntek délutánig 240 megbetegedett emberről tudnak, ahogy a hivatalos Wafa hírügynökség is megerősítette, több járványügyi központot ismét megnyitottak a palesztinok lakta területeken.

Mint ismert, a PA miniszterelnökének irányításával már márciusban szigorú fellépéssel igyekeztek gátat szabni a vírus burjánzásának a több millió ember lakta településeken, amelyek zömében a lakosság maximálisan együttműködött, és hallgatott a vezetők utasításaira.

A Palesztin Hatóság profibban kezeli a vírust Izraelnél?

Hatékonyan működött a védekezés és fegyelmezetten zajlott a korlátozások betartatása. A hatóság vezérkarának tekintélye lett a krízis idejére.

A példás helytállásban elvitathatatlan szerepe volt annak is, hogy a PA operatív vezetősége hajlandó volt Izraellel együttműködni az egészségügyi válsághelyzetben.

Most azonban ez megváltozni látszik a zsidó állam területfoglalási terveinek hangoztatása után, ami miatt a PA egyértelműen visszautasít minden kooperációt Izraellel — emelik ki a sajtóelemzések.

Június elején már Ramallahból visszautasították azt az egészségügyi segélyszállítmányt is, amely az Egyesült Arab Emirátusokból érkezett, de amelyről a palesztinok úgy vélték, hogy ahhoz Izraelnek is köze lehetett.

Amennyiben valóban súlyosbodna a járványügyi helyzet, azzal a palesztin politikai vezetés a saját lakosságának életét kockáztatná — írják a cikkben.