A Palesztin Hatóság profibban kezeli a vírust Izraelnél?

A Palesztin Hatóság példás aktivitása és a koronavírussal szembeni hatékony ellenreakciói Jeruzsálemben felélesztették a reményt arra, hogy a palesztin vezetés valódi politikai együttműködésre is képesek lehet Izraellel.

Ismét elképzelhető, hogy reális feltételek között lehessen akár békemegállapodásról is beszélni a palesztinok vezető politikai szervével — vonja le következtetését a The Jerusalem Post publicistája.

A szerző ezt elsősorban azzal támasztja alá, hogy a Palesztin Hatóság (PA) pandémiával szembeni fellépése az elmúlt hetekben olyan eredményes és egységes volt, hogy az esélyt adhat arra, hogy akár nagyívű politikai stratégiát is képesek legyenek érvényre juttatni.

A járvány kezelésében láthattuk az igazi lehetőségeiket, és az is kiderült, hogy nem egy „bukott államról” (failed state) van szó. A jelzős szerkezet, amelyet régóta méltatlanul csatoltak hozzájuk

— fogalmaz Ben Lynfield, Közel-Kelet szakértő, aki szerint hosszú még az út a 2007 óta valódi választás nélkül kormányzott, külföldi segélyektől függő és nem ritkán bebörtönzött terroristák családját is szponzoráló vezetés előtt, de talán nem lehetetlen a kooperáció.

Israel Cooperates With Palestinians to Fight Coronavirus

COVID19Israel has sent hundreds of coronavirus testing kits to the Palestinian Territories and Gaza as part of Israeli & Palestinian cooperation to combat t…

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a világban többen is méltatták a PA frontvonalba került miniszterelnökét, akinek aktivitásával párhuzamosan egyre inkább érezhető, hogy Mahmúd Abbász elnöki szerepköre és presztízse egyre inkább eljelentéktelenedik. Igaz, ehhez az is kellett, hogy az elnök a korrupciós ügyei mellett gyakorlatilag értékelhetetlen nemzetközi tényező lett.

Mégis, mivel érdemelte ki most a nemzetközi közvélemény tekintélyét a PA eddig inkább háttérbe lévő miniszterelnöke, Mohamed Shtajeh? Nos, például azzal, hogy erélyes fellépésének, egyértelmű és a többség által követett utasításainak köszönhetően a palesztinok által igazgatott területeken már 10 napja nincs egyetlen újabb koronavírusos megbetegedés sem. 

Vannak olyan területeik is — például a korábbi egyik gócpont, Betlehem –, ahol már egyáltalán nincs jelen a fertőzés. Sőt, a hiányos technikai felszereltség ellenére is összességében Izraelnél is jobban teljesítettek

— állapítja a meg a szerző, aki álláspontjának alátámasztásához Aviv Tatarsky izraeli elemzőt idézi. Utóbbi, a Forum for Regional Thought think tank munkatársa úgy véli: „Sok elismerést érdemel a jól működő PA. Mindeddig sikeresen tevékenykedtek. Jobbak az eredményeik az izraelinél, és ez a döntéseiknek köszönhető.”

A palesztin hatóság már márciusban határozott és szigorú fellépéssel szabott gátat a vírus burjánzásának a több millió ember lakta településeken, amelyek zömében — talán a világ legnagyobb meglepetésére — a lakosság maximálisan együttműködött, és hallgatott a vezetők utasításaira.

Egy másik meghatározó izraeli biztonsági szakértő, Kobi Michael, a Strategic Assessment folyóirat szerzője szintén azt fejtegeti: azzal, hogy hatékonyan működött a védekezés és fegyelmezetten zajlott a korlátozások betartatása, mindenképpen azt mutatja, hogy a PA vezérkarának tekintélye lett a krízis idejére.

Ez ráadásul még olyan konstruktív együttműködésben is megmutatkozott, amikor a palesztin vezetők az IDF-fel (az izraeli katonasággal) közösen akcióztak terrorista veszélyt jelentő személyek közelmúltbéli hatástalanításában is. Az IDF jó egy hónapja a vírus elleni harcban is együttműködik a PA-val.

Shtajeh miniszterelnök teljes körére azért összességében még nem lehet azt mondani, hogy jelenleg készen állna egy korrekt partnerségre Izraellel. A szervezet szóvivője ugyanis több kétértelmű, illetve Izraelt a vírus terjesztésével vádoló megjegyzést tett már, sőt a zsidóellenes retorikától sem tudott megszabadulni, még a megfeszített és hatékony védekezés közepette sem.

Ibrahim Milhim több alkalommal is arra ragadtatta magát, hogy Izraelt vádolja meg a vírus kitörésével és terjesztésével, és nem volt rest a zsidó államot a „koronavírus ügynökének” titulálni.

Hogyan birkóznak meg a válsággal Izrael szomszédai?

Mahmúd Abbász nélkül hatékonyabbnak látszik a palesztin vezetés, Jordánia magabiztosságába a feszültség is belefért Izraellel.