Több amerikai katonáért lobbizik a lengyel elnök Trumpnál

Donald Trump nagyot lendíthet lengyel hivatali kollégája újraválasztási esélyein. A kormányzó Jog és Igazságosság párt által támogatott Andrzej Duda a jövő héten esedékes lengyel elnökválasztás előtt mindössze négy nappal látogat a Fehér Házba.

Andrzej Duda az első külföldi államfő, aki a Fehér Házba látogat a járvány kitörése óta — adta hírül a lengyel elnök kampányszóvivője. Adam Bielan szerint „a lengyel-amerikai kapcsolatok erősebbek, mint valaha”.

Mint emlékezetes, a jelenlegi amerikai elnök 2017-ben tett hivatalos látogatást Varsóban, ahol nagy tömeg előtt tartott beszédet az amerikai-európai kapcsolatokról. Duda ekkor épített ki jó viszonyt Trumppal, amit igyekszik tovább erősíteni azzal, hogy az amerikai elnökről nevezne el egy lengyelországi katonai támaszpontot. Emellett azért is kardoskodik, hogy több amerikai katona állomásozzon Lengyelországban.

Varsó abban reménykedik, hogy a Németországból kivonni tervezett több ezer amerikai egyenruhást a keleti szomszédba irányítják majd át. Lengyelország ugyanis orosz katonai agressziótól tart, amióta Moszkva 2014-ben egyoldalúan elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, illetve megtámadta Kelet-Ukrajnát.

Amint az Emerging Europe híroldal értesült róla, az Egyesült Államok és Lengyelország között „intenzív tárgyalások” folynak az amerikai katonák átirányításáról, és elképzelhető, hogy éppen Duda jövő héten tervezett fehér házi vizitjén teszik meg a nagy bejelentést.

Mint a Fehér Ház közölte: Trump és Duda elnökök a védelem, a kereskedelem, az energiaügyek és a telekommunikációs biztonság terén folytatott együttműködés fejlesztéséről tárgyal majd.

A nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt által támogatott Duda kampánya az elmúlt hetekben a homoszexualitás témájára összpontosított. Az újraválasztásáért küzdő elnök ígéretet tett arra, hogy „megvédi a gyerekeket az LGBT ideológiájától”, amelyet egyébként a Lengyelországban az ördöggel felérő kommunista diktatúrához hasonlított.

A felmérések szerint egyébként Duda az elnökválasztás június 28-án esedékes első körének esélyese, bár nem valószínű, hogy össze tudna gyűjteni ötven százalékot, ami nélkül második fordulóra lesz szükség. Ott majd a legvalószínűbb ellenfele Rafal Trzaskowski volt varsói polgármester lesz.

A felmérések szerint a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform által támogatott liberális politikus akár meg is verheti Dudát. A jelenlegi elnök érzi a veszélyt, erre utalhat, hogy kampánya sokak szerint antiszemita színezetet vett.

A jelenlegi elnök és Donald Trump kézfogásáról készült felvételek ezért létfontosságúak Duda számára, miután az amerikai elnökök hagyományosan rendkívüli népszerűségnek örvendenek Lengyelországban.

A lengyel állami tévé újabb antiszemita támadása az ellenzéki elnökjelölt ellen

Arra utalgattak, hogy Trzaskowski zsidók kárpótlására használna fel közpénzeket, és nem védené meg a nemzeti érdekeket.