A lengyel állami tévé újabb antiszemita támadása az ellenzéki elnökjelölt ellen

A lengyel köztelevízión futó politikai műsor vetette fel, hogy a közelgő elnökválasztás legerősebb ellenzéki jelöltje, Rafal Trzaskowski a hazai helyett a külföldi érdekeket tarthatja szem előtt, és ez megjelenik abban is, ahogy a zsidóknak nyújtandó kárpótlás kérdéséhez hozzáállna, írja a Reuters nyomán a 444.

Mint arról beszámoltunk, nem ez az első ilyen eset: múlt kedden a TVP csatornáján sugárzott hétperces riportban Trzaskowskit, a konzervatív-liberális Polgári Platform államfőjelöltjét mint „az erős külföldi lobbi” és „világot uralni szándékozó, gazdag csoportosulások” képviselőjét mutatták be.

Alig pár nappal korábban ugyanez az adó Trzaskowskiról mint a „katolikusok ellenségéről” beszélt, sőt, egy 2018-as nyilatkozatát kissé elferdítve úgy állították be, mint aki „Spinoza istenének” híve lenne.

Most arra utalgattak, idézi a Reuterst a 444, hogy Trzaskowski zsidók kárpótlására használna fel közpénzeket, és nem védené meg a nemzeti érdekeket, már amennyiben legyőzi a jelenlegi elnököt, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párthoz közelálló Andrzej Dudát.

„A közmédiás műsor többek között egy 2015-ös interjút elevenített fel, melyben Trzaskowski arról beszélt, hogy Lengyelországnak beszélnie kell a zsidó közösségekkel, és meg kell próbálni megoldaniuk a kárpótlások problémáját. Ez alapján is jutott arra a műsor, hogy Trzaskowski nem a lengyel érdekeket tartja szem előtt. Korábban a lengyel közmédia már Soros Györggyel is összekötötte az ellenzéki politikust” – írja a lap.

Az ellenzéki Polgári Platform mérsékelt jobboldali párt, amelyet ma az ellenzék legnagyobb politikai erejének tartanak. Jelöltjüknek, Trzaskowskinak van egyedül esélye arra, hogy valódi kihívást jelentsen a Lengyelországot évek óta vezető Jog és Igazság párt emberére, Andrzej Dudára. A választást június 28-án tartják.

Antiszemita sejtetés a lengyel állami médiában az államfő kihívójáról

Rafal Trzaskowskit, aki Varsó főpolgármestere is egyben, nem először próbálták ilyen típusú módszerrel hitelteleníteni a nézők előtt.