Antiszemita sejtetés a lengyel állami médiában az államfő kihívójáról

A közelgő elnökválasztás előtt a napokban régi, klasszikus zsidóellenes tónussal beszéltek a jelenlegi elnök, Andrzej Duda legnagyobb riválisáról. 

Kedden a közszolgálati TVP csatornáján sugárzott hétperces riportban Rafal Trzaskowskit, a lengyel ellenzéki Polgári Platform államfőjelöltjét mint „az erős külföldi lobbi” és „világot uralni szándékozó, gazdag csoportosulások” képviselőjét mutatták be — írja a londoni The Jewish Chronicle.

Az ellenzéki politikust, aki Varsó főpolgármestere is egyben, nem először próbálták ilyen típusú módszerrel hitelteleníteni a nézők előtt.

Alig pár nappal korábban ugyanez az adó Trzaskowskiról mint a „katolikusok ellenségéről” beszélt, sőt, egy 2018-as nyilatkozatát kissé elferdítve úgy állították be, mint aki „Spinoza istenének” híve lenne. (Baruch Spinoza a felvilágosodás idejének szefárdi zsidó családból származó holland tudósa volt – a szerk.)

Rafal Trzaskowski – Fotó: TVN24

„Elég egyértelmű lehetett mindenkinek, aki látta a keddi programot, hogy a benne elhangzott utalgatások a zsidókra vonatkozhattak” — nyilatkozta az AP hírügynökségnek a „Soha Többet” nevű rasszizmus ellenes szervezet vezetője. Rafal Pankowski emlékeztetett: a riportban az ellenzéki politikust megpróbálták Soros Györgyhöz is kötni. Pankowski szerint azért is, mert az ellenzék jelöltje korábban Soros-ösztöndíjas volt, és öt évvel ezelőtt kiállt 7000 menekült befogadása mellett.

Az ellenzéki Polgári Platform mérsékelt jobboldali párt, amelyet ma az ellenzék legnagyobb politikai erejének tartanak. Jelöltjüknek, Trzaskowskinak van egyedül esélye arra, hogy valódi kihívást jelentsen a Lengyelországot évek óta vezető Jog és Igazság párt emberére, Andrzej Dudára. A választást június 28-án tartják.

Nem látogatnak ősszel izraeli diákok lengyelországi haláltáborokba

Elhalasztják az izraeli középiskolások központilag szervezett októberi és novemberi lengyelországi haláltábor-látogatásait a koronavírus-járvány miatt – jelentette a Jediót Ahronót.