Csökkent a kormánypárti többség

A Kék-fehér párt öt minisztere átadja törvényhozói székét a pártlistán soron következő politikusoknak, hogy pártjuk az új honatyákkal érdemben vehessen részt a parlamenti bizottságok vitáiban – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

A Knesszet egy nappal korábban szavazta meg azt a „norvég” törvényt, amely lehetővé tette, hogy a Knesszet mandátumukról lemondó minisztereinek és miniszterhelyetteseinek helyére új törvényhozókat jelöljenek választási listájuk soron következő helyeiről a pártok.

Az új képviselők Knesszetbe hívását a Kék-Fehér párt indítványozta, ugyanis mindössze három olyan képviselője volt, aki nem miniszter vagy miniszterhelyettes, miután a párt kettévált a Benjámin Netanjahu vezette Likud párttal kötött koalíciós alku után, és a képviselők fele ellenzékbe vonult.

A lépéssel elveszít egy képviselői helyet a kormánykoalíció, mert négy képviselő a koalíció padsoraiba ül, de egy honatya az ellenzékhez csatlakozik.

A Kék-Fehér párt választási listáján az eddig Knesszetbe bejutott képviselőket követő öt politikus közül korábban hárman tartoztak a Kék-Fehér választási pártszövetség ellenzékbe vonult részeihez, de Ganzék kettőt közülük a maguk oldalára állítottak.

Az új törvény a pártok választási listájáról behívható új képviselők számát a parlamenti frakció nagysága, és közöttük a miniszteri vagy miniszterhelyettesi tárcát nem viselő honatyák száma alapján határozta meg, s a Kék-fehér legfeljebb öt miniszterét mentesíthette ilymódon a parlamenti munka alól.

Négy Kék-fehér miniszter már benyújtotta képviselői lemondását a Knesszethez, de az ötödik miniszter csak csütörtökön teheti meg, mert addig hatósági karanténban kell tartózkodnia. Lemondásuk két nap múlva lép életbe, akkor esküdhetnek fel a helyükre lépő új törvényhozók.

Bezár a Knesszet, egy képviselőt koronavírussal diagnosztizáltak

Sami Abu Shehadeh, az Egyesült Arab Lista Balad frakciójának képviselője szerda este Twitter üzenetben közölte, hogy koronavírust mutattak ki a szervezetében.

Az alaptörvényt módosító, és ezért csak abszolút többséggel jóváhagyható „norvég” törvényt hétfőn 66 szavazattal, 43 ellenében fogadták el a 120 tagú Knesszetben. Az új jogszabály nyomán a Kék-fehér párt öt minisztere és miniszterhelyettese mondhatott le képviselői helyéről, hogy helyükre újabb politikusokat eskethessenek fel törvényhozónak.

Az új törvény a pártok választási listájáról behívható új képviselők számát a parlamenti frakció nagysága, és közöttük a miniszteri vagy miniszterhelyettesi tárcát nem viselő honatyák száma alapján határozza meg.

A Kék-fehér azt szerette volna, ha a március 2-i választásokon indított Kék-fehér pártlistáról csak olyanok kerülnének be a Knesszetbe, akik Ganzhoz, és nem a frakció ellenzékbe vonult, Jaír Lapíd és Móse Jaalón vezette szárnyához tartoznak, de a törvénynek ezt a tervezetét a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette, mert azt a választói akarat egyértelmű megváltoztatásának ítélte.

A Kék-fehér párt választási listáján az eddig Knesszetbe bejutott képviselőket követő öt politikus közül hárman korábban a Kék-fehér választási pártszövetség ellenzékbe vonult részeihez tartoztak, de Ganzék kettőt közülük megpróbálnak a maguk oldalára állítani. A törvénybe egy olyan cikkelyt is beiktattak, amely szerint ha a mandátumáról lemondó miniszter helyére lépő új törvényhozó más parlamenti frakcióhoz csatlakozik, akkor a miniszter visszaléphet lemondásától.

Hétfőn vita zajlott a készülő jogszabályról, ugyanis a Likud csak akkor volt hajlandó mellé állni, ha módosítják a koalíciós megállapodást, biztosítják Netanjahu kormányban maradását a Ganz kormányfősége alatti következő másfél évben is, még akkor is, ha a legfelsőbb bíróság egy korábbi határozata alapján nem engedélyezi vád alatt álló politikus miniszterségét.

A korábbi koalíciós egyezmény szerint ebben az esetben feloszlatják a kormányt, és a választásokig Beni Ganz állt volna az átmenti kormány élén, de a Likud azt próbálja elérni, hogy helyette Netanjahu vezesse tovább a kabinetet az új parlamenti választásokig.

Ganz és Netanjahu hétfő délután megbeszélést folytatott erről a kérdésről, amely után bejelentették, hogy szavazásra bocsátják a „norvég törvényt”, és tárgyalásokat kezdenek a koalíciós szerződés megváltoztatásáról.

Nicán Horovic, a baloldali liberális Merec párt elnöke bírálta az új törvényt, mert az szerinte szükségtelen. Helyette inkább a miniszterek számát kellett volna csökkenteni annak érdekében, hogy több parlamenti munkát végző honatya legyen.

A márciusi választások után Izrael történetének legnagyobb, 36 minisztert és 16 miniszterhelyettest tartalmazó kormánya állt fel.