Washington újabb szankciókkal sújtja a szíriai kormányt

Az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtja a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsimet – közölte az amerikai ENSZ-nagykövet kedden New Yorkban. Haszan Naszrallah sejk, a Damaszkusszal szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője erre reagálva kijelentette kedd esti tv-beszédében, hogy Libanonnak figyelmen kívül kell hagynia a szankciókat.

Kelly Craft az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén kifejtette: a szerdán életbe lépő büntetőintézkedések célja, hogy minél kevesebb bevétele legyen a szíriai államnak, és ezzel Aszad elnök rákényszerüljön arra, hogy visszatérjen az ENSZ vezetésével folytatott tárgyalásokhoz, és véget érjen a lassan egy évtizede tartó háború Szíriában.

Az amerikai ENSZ-nagykövet elmondta, hogy a szankciók jogalapja a Caesar Szíria Polgári Védelmi törvény, amelyet decemberben írt alá Donald Trump amerikai elnök, és amely azon „rossz szándékú szereplők” ellen irányul, „akik továbbra is finanszírozzák az Aszad-rezsimnek a szíriai nép elleni atrocitásait, és közben maguk is gazdagodnak”.

Három tekintélyelvű szövetség vetekszik a Közel-Keletért

A térségben semmi sem az, aminek látszik. A demokratáknak és liberálisoknak mindenesetre nincs barátja, illetve szövetségese arrafelé.

Oroszország és Kína képviselője egyaránt bírálta a szankciók egyoldalú bevezetésére irányuló amerikai tervet. Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet szerint Washington nem is titkolja, hogy a lépés célja „a legitim szíriai kormányzat megdöntése”. Zsang Jün kínai ENSZ-nagykövet szerint „embertelen”, és csak „további katasztrófához vezet”, hogy az Egyesült Államok a koronavírus-járvány alatt újabb szankciókkal sújt „egy olyan sebezhető országot, mint Szíria”.

A földközi-tengeri arab országban 2011-ben kezdődtek rendszerellenes megmozdulások, amelyek ellen mind keményebben lépett fel az Aszad-rezsim. A konfliktus polgárháborúvá terebélyesedett, és továbbra sincs béke Szíria teljes területén.

Naszrallah sejk szerint a szankciókkal Washington ki akarja éheztetni Szíriát, de e büntetőintézkedések Libanonnak is ártanak.

A Hezbollah vezetője azt is szemére vetette Washingtonnak, hogy akadályozza megfelelő mennyiségű dollár beáramlását Libanonba, és ezáltal azt, hogy az ország központi bankja dollárt injektálhasson a gazdaságba. A dollárválság szerinte már nem is gazdasági probléma, hanem nemzetbiztonsági kérdés.

Libanon hónapok óta példátlan gazdasági és pénzügyi válságban van, amit súlyos dollárhiány és recesszió jellemez. Ezt súlyosbította a koronavírus-járvány, és most a Szíria elleni szankciók fogják, mert Libanonnak kiterjedt üzleti kapcsolatai vannak Damaszkusszal, libanoni cégeknek nagy lehetőség volna részt venni Szíria újjáépítésében. Emiatt szólította fel Naszrallah a libanoni kormányt, hogy hagyja figyelmen kívül az amerikai szankciókat.

Egész Európában betiltatná a Hezbollahot Ausztria

A libanoni terrorszervezet teljeskörű elszigetelésére szólított fel az osztrák törvényhozás.