Egész Európában betiltatná a Hezbollahot Ausztria

A libanoni terrorszervezet teljeskörű elszigetelésére szólított fel az osztrák törvényhozás.

Ausztria történelmi felelősségét is említve Izrael államával szemben, a napokban Bécsben a jelenlegi osztrák kormány olyan javaslatot fogadott el, amely egységesen arra szólítja fel az Európai Uniót, hogy ítéljék terrorista szervezetnek a Hezbollahot — írja a The Jerusalem Post.

Az osztrák törvényhozás pénteken egyértelmű határozatban ítélte terrorszervezetnek a libanoni mozgalmat, és egyúttal egész Európának is ezt a politikai döntést javasolja.

Mint ismert, a világon már számos állam „feketelistázta” az iráni támogatást élvező libanoni síita terrorszervezetet, ami rendkívül aktív Európában is. Nagy-Britannia, Kanada, az USA, Japán, Hollandia és több dél-amerikai ország mellett a múlt hónapban Németország is felsorakozott a Hezbollah elítélése mellett, miután feltehetőleg a Moszad információira támaszkodva számos a szervezethez kötődő robbanóanyag-gyárat fedeztek fel az országban — emlékeztet a Post.

Németország betiltja a Hezbollah politikai szárnyának tevékenységét is

A döntéssel egyidőben a rendőrség házkutatásokat tart a libanoni terrorszervezet németországi csoportjainál.

A Hezbollah el akarja pusztítani Izraelt, antiszemitizmust akar terjeszteni és ezzel együtt a radikális iszlám ideológiát is

— fogalmaztak közös nyilatkozatban a zöldekkel kormánykoalíciót alkotó konzervatív párt képviselői.

Reinhold Lopatka és Michaela Steinacker hozzátette: itt az idő véget vetni annak a „legendának”, miszerint a szervezet „csak egy ellenállási” mozgalom. Párttársuk, Martin Engelbert egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Hezbollah politikai és katonai szárnyának szétválasztása pusztán az „EU találmánya”.

Mint ismert, az EU 2013-ban egy Bulgáriában történt terrortámadás után döntött úgy, hogy betiltja a libanoni mozgalom „katonai szárnyát”. A Hezbollah vezetői korábban több alkalommal is egységes szervezetről nyilatkoztak — emlékeztetett a JP.

Közben Petra Bayr, az osztrák szociáldemokrata politikusa arra is figyelmeztetett, hogy Ausztriában továbbra is szükséges minden olyan tevékenység szigorú ellenőrzése, amely összefüggésben lehet a Hezbollah helyi szimpatizánsaival.

A világ egyik legnagyobb zsidó érdekszervezete, a The World Jewish Congress közleményében reagálva fejezte ki egyetértését az osztrák politikusok döntésével. Ronald S. Lauder, aki korábban szolgált Bécsben Amerika nagyköveteként is, sürgette az EU döntéshozóit, hogy csatlakozzanak az indítványhoz.

„A határozat mutatja, hogy Ausztria megértette, hogy Irán és támogatott szervezete, a Hezbollah milyen komoly fenyegetést jelent a világ lakosaira, és azon belül különösen a zsidó közösségekre.” 

— fogalmazott Lauder.