Két lépcsőben történhet az izraeli annektálás?

A két fázis között állítólag ismét tárgyalóasztalhoz hívnák a palesztin vezetést.

Benjamin Netanjahu két lépésben terjesztené ki Izrael szuverenitását a Jordán-völgyre, valamint Júdea és Szamária zsidó településeire – erről beszélt több tisztségviselőnek Izrael miniszterelnöke az elmúlt napokban zárt ajtók mögött az Israel Hayom szerint.

Az első fázisban valószínűleg a Júdea és Szamária nagyobb blokkjain még kívül eső zsidó települések, vagy Júdea és Szamária területének 10 százaléka kerülne Izrael fennhatósága alá – szemben azzal az amerikai tervvel, ami a területek akár 30 százalékára is engedélyt ad.

Ezt a lépést követően Izrael várhatóan felkeresné a Palesztin Hatóság vezetőségét, és tárgyalóasztalhoz hívná, hogy egy békeegyezményről egyeztessenek. Ha a palesztin fél együttműködik, Izrael a második szintre lép, és megkezdi a többi zsidó település annektálását Júdea és Szamária területén.

A konkrét tervek azonban még mindig nem ismertek, és a változásokról szóló izraeli térképvázlatok sem véglegesek.

Több minden is a kétlépcsős megoldás mellett szól

A fokozatos intézkedések mellett több tényező is érvként szolgál. Egyrészt, Izrael részéről ez egyfajta jelzésként szolgálna a nemzetközi közösség számára arról, hogy a zsidó állam kész meghallgatni a kritikákat és azok fényében cselekedni.

Másrészt, mindez a Fehér Ház elképzeléseivel is összhangban lehet, ami kezdetektől béketervként – és nem annektálási tervként – lett megnevezve. A palesztin vezetéssel kezdeményezett tárgyalások a két fázis között szintén az amerikai tervet szolgálnák.

Szintén fontos szempont a Jordániával fenntartott kapcsolatok jövője, ami nagyban függhet az izraeli ütemezéstől, ezért a hosszútávú érdekek miatt Netanjahu valószínűleg nem tartja prioritásnak a Jordán-völgy szerepét az első fázisban.

Izraelben sincs egyetértés

A terveket illetően egyelőre Izraelen belül is viták folynak a lehetséges kimenetelről. Mint beszámoltunk róla, az izraeli miniszterelnök közölte: Washington azt szeretné, ha a ciszjordániai területek annektálását Ganz miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter is támogatná.

A Kék-Fehér párt képviselői ugyanakkor azzal vádolják Netanjahut, hogy ez idáig nem ismertette velük a tényleges térképet, mely megmutatja, mely területekre vonatkozna az izraeli jogrendszer kiterjesztése.

Netanjahu maga sem tudja, mely területeket annektálná Izrael?

Az izraeli kormányfő állítólag csak a ciszjordániai jogkiterjesztést szavaztatná meg a parlamenttel, a palesztin állam létrejöttét nem.